Anton gaat verder: “Wij werken met onze handen en kijken met een totaalvisie naar de patiënt. We zien het lichaam als een geheel. Osteopaten mobiliseren alle structuren (gewrichten, spieren, organen en bindweefselvliezen) om daarmee direct en indirect (via het zenuwstelsel en doorbloeding) de klachten te beïnvloeden. Als ergens mobiliteitsverlies optreedt door bijvoorbeeld een trauma of ontsteking, dan kan dat ook op andere plaatsen klachten veroorzaken. Ik ga op zoek naar de oorzaak, door in het lichaam te zoeken naar het bewegingverlies dat de klachten veroorzaakt. En die oorzaak behandel ik, meestal met zachte mobilisatietechnieken die niet belastend zijn voor de patiënt maar ook door manipulatie (kraken) als dat nodig is.”
Migraine en reuma
Een voorbeeld: rugklachten manifesteren zich ter hoogte van de rug, maar de oorzaak kan zich elders in het lichaam bevinden. Anton: “De rug is voor zijn beweeglijkheid afhankelijk van de mobiliteit van het bekken, de organen in de buik, de rugspieren, de ribben, het borstbeen en de schedel. Door de oorzaak van de rugklachten te vinden en deze te behandelen, verdwijnt de klacht.” Hij ziet ook veel mensen met migraine. “Migraine kan veroorzaakt worden door hormonale wisselingen, verminderde mobiliteit van een orgaan of de borstkas, een blokkade van de nek, het heiligbeen of het stuitje of verminderde mobiliteit van de schedelbotten ten opzichte van elkaar. Alleen pijnstillers lossen migraine meestal niet blijvend op. In veel gevallen kan een osteopaat de oorzaak vinden en daarmee de klachten verminderen of zelfs wegnemen.” Ook patiënten met een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn, reuma of fybromialgie kunnen baat hebben bij behandeling door een osteopaat. Anton benadrukt: “Ik kan dit soort ziekten niet genezen, maar de klachten vaak wel verminderen. Daardoor kunnen mensen een aangenamer leven leiden en blijven functioneren.”
Steeds bekender
In Nederland werken 550 osteopaten. Osteopathie zit in vrijwel alle aanvullende ziektekostenverzekeringen. Osteopathie is een steeds bekendere behandelwijze aan het worden. De reguliere gezondheidszorg verwijst er steeds vaker naar door. Dat blijkt ook uit de explosieve groei van Anton’s praktijk. Tien jaar geleden begon hij voor zichzelf. Al snel kreeg hij het zo druk dat zijn vrouw bij moest springen. Inmiddels runt Martine de volledige praktijk. Ze vertelt: “Ik behandel zelf niet, maar regel de agendaplanning, administratieve zaken, het gebouwenbeheer en dergelijke.” Ze werken met acht osteopaten en twee assistentes vanuit vestigingen in Berkel-Enschot, Best en Tilburg. Eind september bestond de praktijk 10 jaar.
Dezelfde visie
Nadat Martine, die een achtergrond heeft in gezondheidszorgmanagement, in het bedrijf kwam, volgden de ontwikkelingen zich snel op. Ze openden een vestiging in Best, verhuisden naar het huidige pand in Berkel-Enschot en startten enkele jaren geleden ook een vestiging in Tilburg-West. “Het is prettig dat we de praktijk en het huis van elkaar gescheiden hebben”, aldus Martine. “Maar die grens is niet heel strikt. Doordat de osteopaten vaak op verschillende locaties werken en niet altijd tegelijk pauze kunnen houden, komen ze regelmatig na het werk nog even samen in de praktijk in Berkel-Enschot voor teamoverleg. Wij wonen naast de praktijk en de collega’s zijn altijd welkom voor een kop thee. De osteopaten hebben ieder een eigen specialisme, zijn allemaal geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en kunnen waar nodig patiënten van elkaar overnemen. Ze delen dezelfde visie.” Deze visie houdt in dat klantvriendelijkheid voorop staat, iedereen bereid is flexibel te werken en zich regelmatig bijschoolt. Martine: “Mensen die ons bellen, worden direct te woord gestaan door de assistente. Ook ’s avonds kun je bij ons terecht voor een behandeling en spoedgevallen proberen we er altijd tussen te schuiven. We brengen ook altijd verslag uit aan huisartsen zodat zij kunnen zien wat de osteopaat gedaan heeft. Hiertoe zijn we niet verplicht, maar we vinden het belangrijk dat de huisarts weet hoe iemand behandeld is.”
Ondernemers
Voor ondernemers is het erg vervelend als een werknemer ziek is. Werk blijft liggen en bovendien kost het geld. Vaak kan iemand al na één of twee behandelingen door een osteopaat weer aan het werk. Martine: “Ook bij een eenmanszaak kan uitval door ziekte tot veel overlast leiden, want er is meestal niemand die het werk over kan nemen. Een aantal werkgevers weet ons al te vinden. Sommigen betalen zelfs mee aan de behandeling, als de ziektekostenverzekering het niet geheel vergoedt.” Deze ondernemers hebben de kosten goed tegen elkaar afgewogen: meebetalen aan een behandeling en iemand snel terug op de werkvloer hebben, is goedkoper dan weken ziektegeld betalen. De lijst met klachten die te verhelpen zijn door een osteopaat is lang, van gewrichtsklachten tot oorsuizen en verklevingen, burn-out en whiplash. Kijk voor een uitgebreid overzicht op de website van Osteopathie van Eijck.