< Terug naar alle leden

ZuiderZwam Branche: Facilitaire dienstverlening, Afvalverwerking

Bedrijfsomschrijving

PADDESTOELEN UIT KOFFIE?

ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik in en uit Tilburg.
Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken. Volgens de principes van de circulaire economie.

VAN AFVALREDUCTIE NAAR VOEDSELPRODUCTIE
ZuiderZwam draagt bij aan een samenleving waar grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd.

Oesterzwammen worden ook wel de biefstukken onder de paddestoelen genoemd; vanwege de vlezige structuur en de voedingswaarden die erin zitten. Naast een grote culinaire waarde, hebben oesterzwammen ook een hoge voedingswaarde. Ze bevatten 50% eiwitten (% drooggewicht), zijn rijk aan mineralen en vitaminen.
Oesterzwammen zijn ook goede en duurzame vleesvervangers; zo is voor de productie van geïmporteerd rundvlees ongeveer 1000x zoveel water nodig.

Naast het kweken en verkopen van oesterzwammen verkoopt ZuiderZwam ook growkits; hiermee zet je je eigen koffiedik om in oesterzwammen!

OVER JACQUELINE EN HAAR MOTIVATIE
Na een carriere in het onderwijs en de cultuur, waar ik veelal organiserend bezig was en evenementen opzette, was ik toe aan iets nieuws.
Dit diende zich aan toen ik een growkit van RotterZwam cadeau kreeg, waarmee je op je eigen koffiedik oesterzwammen kunt kweken. Na een aantal weken had ik twee mooie vluchten oesterzwammen.
Intrigerend vond ik dat; dat je van ‘afval’ opnieuw voedsel kunt maken.
Ben toen geïnspireerd geraakt door Gunter Pauli, de bedenker van de Blauwe Economie.

DE BLAUWE ECONOMIE
De Blauwe Economie is een andere manier van economisch denken. Er wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is. Het is gebaseerd op hoe de natuur werkt en gaat uit van samenwerking in plaats van concurrentie.

Pauli stelt onder andere dat het creëren van afval niet het probleem is dat we moeten oplossen. Hij zegt: “Als een levend wezen geen afval voortbrengt is het waarschijnlijk dood, of in elk geval erg ziek”. Het echte probleem dat wij hebben, en dat we moeten aanpakken, is dat we ons afval verspillen.

Dat is waar ik me met ZuiderZwam voor wil inzetten; afval (in dit geval koffiedik) omzetten naar voedsel.

RONDLEIDINGEN
ZuiderZwam verzorgt rondleidingen voor groepen, eventueel in combinatie met een rondleiding over de ondernemerstuin Un Bietje Groen, of in combinatie met een proeverij van oesterzwammen en hapjes van het land.

OESTERZWAMMEN
De oesterzwammen die gekweekt worden door ZuiderZwam worden zowel particulier als aan de horeca verkocht.

Zo heeft het Tilburgse stadscafé De Spaarbank oesterzwamkroketten op de kaart staan, gekweekt door ZuiderZwam op het koffiedik van De Spaarbank.

En de Villa Pastorie een vegetarisch voorgerecht met een crème brûlée van geitenkaas en krokant gebakken Zuiderzwammen.
Verse oesterzwammen zijn te koop bij biologische stadstuinderij Ut Rooie Bietje.

OESTERZWAMBITTERBALLEN EN -KROKETTEN
ZuiderZwam verkoopt ook oesterzwambitterballen en -kroketten. Gemaakt van de ZuiderZwammen; 100% vegetarisch en lokaal gekweekt en geproduceerd. Op basis van een ambachtelijk recept.
Deze oesterzwambitterballen zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook goed voor het milieu. Wist je dat voor de productie van een rundvlees bitterbal al snel 50 tot 90 liter meer drinkwater nodig is. Per bitterbal!

Deze bitterballen en kroketten zijn niet alleen vegetarisch, ze zijn ook veganistisch!

GROWKITS
Je eigen koffiedik omzetten in oesterzwammen? Met de Growkit kan het!

Koffiedik is een universele schimmelbodem. De oesterzwam groeit er uitstekend op.
Een enorme koffieleut hoef je niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffie. Koffiedik opsparen is daarom niet nodig. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en espressomachine. Na een week of zes oogst je je eigen overheerlijke zwammen. En misschien lukt het je om twee of zelfs drie keer te oogsten.

Je kunt zelf aan de slag met de Growkit, maar nog leuker is het om de kit cadeau te geven!

De Growkit heeft een wrap van gerecycled karton en is van restpartijen plastic emmers die anders vernietigd worden.


Contactgegevens
Koningshoeven 62
5018 AB Tilburg
T: 06-12048808
I: Website

Business facts
Medewerkers: < 5
Oprichtingsjaar: 2016
Vestigingen: 1
Jaaromzet: -