4 redenen om een zakelijke bankrekening af te sluiten

Bij vrijwel alle banken kun je als ondernemer een zakelijke rekening openen. Toch opent lang niet iedere ondernemer een bedrijfsrekening. Dit komt vooral doordat een zakelijke rekening niet verplicht is. Althans, niet wanneer je voor de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) hebt gekozen.


Do 18 Nov 2021

Als dit het geval is, overweeg je mogelijk jouw privérekening te gebruiken. Pas hiermee op, want veel banken staan dit niet toe. Zij controleren steekproefsgewijs of dit gebeurt, waardoor je tegen de lamp kunt lopen. Er zijn overigens nog meerdere redenen om een zakelijke bankrekening te openen. In deze tekst zetten wij er 4 voor jou op een rijtje.

1. Privé en zakelijke geld wordt gescheiden
Ondanks dat veel banken erop tegen zijn, gebruiken sommige ondernemers hun privérekening toch voor zakelijke doeleinden. Geldt dit ook voor jou? Dan betekent dit dat jouw klanten het geld overmaken naar een persoonlijke rekening. Omdat je hier ook rekeningen mee betaalt die geen link hebben met jouw bedrijf, lopen de geldstromen door elkaar. In het begin merk je hier misschien niet veel van, maar na verloop van tijd kun je het overzicht verliezen.

Bovendien kan het gebruik van een persoonlijke rekening voor zakelijke doeleinden nadelig zijn als je controle krijgt van de Belastingdienst. Zij willen enkel inzicht in de zakelijke betalingen, waardoor je de volledige rekening uit moet pluizen. Je moet de persoonlijke betalingen namelijk van de zakelijke betalingen scheiden. Dit kan een tijdrovende klus zijn, zeker als er regelmatig geld overgemaakt wordt door klanten. Met een zakelijke rekening heb je hier geen last van. Deze rekening gebruik je immers alleen voor zakelijke doeleinden.

2. Je straalt professionaliteit uit
Een tweede reden om een zakelijke rekening te openen, is omdat je hiermee professionaliteit uitstraalt. Als jouw klanten geld overmaken naar jouw zakelijke rekening, zien zij de naam van jouw bedrijf op hun bankafschrift staan. Hierdoor weten zij direct wat dit voor een betaling is. Gebruik je een privérekening? Dan staat jouw naam op het afschrift van jouw klanten. Dit is niet bepaald professioneel en bovendien kan het voor onduidelijkheden zorgen. Jouw klanten weten immers niet altijd om wat voor een betaling het gaat als hier enkel een persoonsnaam bij staat.

3. Te koppelen met boekhoudsoftware
Doe je zelf de boekhouding van jouw bedrijf? Dan is de kans groot dat je hier boekhoudsoftware voor gebruikt. Dankzij deze software hoef je namelijk geen verstand te hebben van boekhouden om jouw eigen administratie te doen. Het gebruik van deze software is een extra reden om een zakelijke rekening te openen. Waarom? Omdat je een zakelijke rekening namelijk aan boekhoudsoftware kunt koppelen. Transacties worden hierdoor automatisch ingelezen, wat je een hoop tijd scheelt. Je hoeft immers niet meer iedere transactie handmatig in te voeren, zoals je nu mogelijk nog wel doet.

4. Je hebt de kosten grotendeels zelf in de hand
Het openen van een zakelijke rekening brengt kosten met zich mee. Bij sommige partijen betaal je een maandelijks bedrag, terwijl je bij anderen juist een bedrag per transactie betaalt. Als jouw voorkeur uitgaat naar een vast bedrag per maand, moet je vaak een pakket kiezen. Partijen bieden meestal meerdere pakketten aan, waardoor je de kosten zakelijke rekening zelf in de hand hebt. Kies je voor het goedkoopste pakket? Dan krijg je vaak één zakelijke rekening met één betaalpas. Is dit voor jou niet voldoende? Dan kun je meerdere zakelijke rekeningen openen of voor meerdere betaalpassen kiezen. Besef je wel dat jouw zakelijke rekening hierdoor duurder uitvalt.

< Alle nieuwsberichten