Blog Dura Vermeer: Natuurinclusief Zuyd Kwartier levert meerwaarde voor omgeving: 'Dit moet de norm worden'

De plannen voor het nieuwbouwproject Zuyd Kwartier in Bergen op Zoom waren al zo goed als rond toen kersverse ontwikkelaar Fleur van der Wel erbij betrokken raakte. Toch wist ze haar stempel op het project te drukken door ecoloog Roland-Jan Buijs aan te haken en de woningen met zijn hulp natuurinclusief te maken.


Wo 18 Mei 2022

“Alle kleine beetjes helpen. Ik wil dat mijn kinderen ook nog vogels kunnen zien in hun tuin.”

Aangezien Fleur pas vlak voor het verkoopproces instapte in het stoere nieuwbouwproject Zuyd Kwartier, wist ze dat haar rol lag in het zetten van de puntjes op de i. Het werd haar persoonlijke missie de visie van Dura Vermeer Bouw Zuid ‘Het Goede Doen’ te verankeren in het project. “We hebben als ontwikkelende bouwer de kans een positieve bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Niks doen is geen optie.” Via een interne rondvraag kwam Fleur uit bij ecoloog Roland-Jan Buijs. Ondanks de korte tijdspanne voor het onderzoek naar passende maatregelen, was hij direct enthousiast: “Vaak moeten wij als ecologen aandringen op maatregelen, maar nu kwam een bouwbedrijf zelf met de vraag hoe ze een meerwaarde konden leveren voor de omgeving. Echt fantastisch.”

Woongenot staat centraal

Samen met de architect is gekeken naar natuurinclusieve maatregelen die in het beeld passen van de nieuwbouwwijk in het historische centrum van Bergen op Zoom. Maatregelen waarbij de mens altijd centraal staat: “Natuurinclusiviteit mag niet ten koste gaan van het woongenot”, legt Fleur uit. Roland-Jan voegt toe: “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er op een zomerdag vleermuizen bij je naar binnenvliegen. Alle maatregelen die we nemen zijn afgestemd op de mens.”

Lees het hele blog van Dura Vermeer

< Alle nieuwsberichten