Blog Gaby Westelaken: Schoonmaak, de ruggengraat van Nederland

In een periode waar het in de wereld bijna alleen over het coronavirus gaat en er allerlei voorzorgsmaatregelen worden getroffen, is er één groep die de rug recht houdt en haar werk blijft doen: onze schoonmakers!


Di 17 Mrt 2020

Dat is maar goed ook. Juist in een periode waarin alle bedrijven erachter komen dat schoonmaak en hygiëne essentieel zijn, zijn onze mannen en vrouwen meer dan gewenst. Je kunt tijdelijk een deel van de medewerkers thuis laten werken. Op den duur is dat niet haalbaar en daarom is een schone werkomgeving een basisvoorwaarde. In het verleden werd er weleens laatdunkend over ons vak en onze medewerkers gedaan. Juist in tijden van een coronavirus komt heel Nederland erachter dat schoonmaak essentieel is. Want schoonmaken is een vak en in onze branche wordt veel aandacht besteed aan het overdragen van kennis over hygiëne.

Het NVZ is zelfs erg stellig in haar mening. Deze schrijft op haar site: ‘Schoonmaken is de basis voor een goede hygiëne. Een goede hygiëne is van groot belang voor je gezondheid. Schoonmaken zorgt voor verwijdering van organismen en stof die je gezondheid zouden kunnen schaden. Kortom, niet schoonmaken is onveilig’. Als we naar het verleden kijken, klopt dit. Denk aan de tijden van de zwarte dood - de grote pestepidemieën in de middeleeuwen.

Tijdens de stakingen van de afgelopen jaren hebben we gezien wat er gebeurt als er niet meer professioneel schoongemaakt wordt. Het wordt dan een chaos met ernstig vervuilde stations, treinen, kantoren en ziekenhuizen. Hoe raar het ook voor veel academici klinkt: schoonmaak is de basis van ons maatschappelijk leven. Zoals prof. dr. Johan P. Machenbach (Erasmus medisch Centrum, Rotterdam) zegt: ‘Op de lijst van meest prestigieuze beroepen staat ‘de chirurg’ vaak bovenaan, terwijl ‘de vuilnisman’ ergens onderaan bungelt. Als je kijkt naar het belang van deze beroepen voor de volksgezondheid zou dit precies andersom moeten zijn.’

Het rare is, is dat we dit allemaal weten. Want thuis wordt er meestal meerdere malen per week schoongemaakt en één keer per week een grote schoonmaak. Zakelijk is dat nog anders. Dan wordt bij sommige bedrijven elk dubbeltje omgedraaid en wordt er voor een minimale schoonmaakfrequentie gekozen.  

Dat is onterecht en getuigt van kortetermijndenken. Uit een benchmarkonderzoek van internationale luchthavens wordt schoonmaak gezien als één van de drie belangrijkste factoren waarop passagiers een luchthaven beoordelen. Dit betekent dat schoonmaak een zeer belangrijk onderdeel is in de positionering ten opzichte van de concurrentie.

Dat ervaren onze relaties ook. Zij zien dat een schone werkplek een positieve uitstraling op haar medewerkers en relaties heeft. Een schone omgeving werkt prettiger en verhoogt de arbeidsproductiviteit. Andersom geldt dit ook. Niet-schone werkplekken maakt mensen ziek en leidt tot een verhoogd ziekteverzuim.

Wij en onze medewerkers weten dit en daarom zijn we trots op ons vak. Want naast het zorgen voor een plezierige werkomgeving bij onze relaties, zijn we op dit moment hard nodig om de maatschappij goed te laten functioneren.

We zijn niet voor niets de ruggengraat van Nederland! Juist in moeilijke tijden.

< Alle nieuwsberichten