Blog Sanne Uijtdewilligen: Je goede voornemen in 2020 gaat wel lukken, hier is waarom

Het Voedingscentrum draait momenteel de campagne ‘Eetwissels’. Wellicht heb je een uiting langs zien komen. Het idee is dat je niet rigoureus van ongezond naar gezond eten gaat, maar juist in kleine stapjes, de zogenaamde eetwissels, transformeert. Bewust of onbewust: het Voedingscentrum neemt op een Lean-wijze continu verbeterstapjes.


Ma 13 Jan 2020

De filosofie is simpel maar effectief: stel een persoonlijk, realistisch doel. Maak concreet waarom het voor jou belangrijk is, wat is voor jou de zingeving? Zoek naar redenen en oorzaken waarom je je oude gewoonte nu nog hebt. Haal de grondoorzaken weg dankzij de meest effectieve tegenmaatregelen. Creëer een nieuwe gewoonte en verdeel deze in kleine hapjes en stapjes: experimenteer! Zorg voor een haalbare nieuwe structuur en maak deze visueel. Beloon jezelf kortcyclisch en bouw vertrouwen op. Maak je vorderingen zichtbaar voor jezelf en je omgeving. En, belangrijk: houd het leuk en blijf bijsturen richting je volgende realistische doel. Op deze manier maak je ècht stappen in plaats van dat je mikt op iets onhaalbaars en vroeger of later toch afhaakt.

Ik als Lean-fanaticus zag meteen allerlei paralellen met mijn vak van continu verbeteren. Alles wat het Voedingscentrum voorschrijft aan tips en suggesties, hoor ik mezelf ook continu zeggen tegen opdrachtgevers.

De filosofie van continu verbeteren is simpel en dat maakt het in de praktijk vaak zo moeilijk. Ik ben benieuwd wie een goed voornemen voor 2020 heeft en continu verbeter-coaching hierop waardeert. De meest originele reactie via een persoonlijk bericht ga ik met alles wat ik heb begeleiden.

< Alle nieuwsberichten