Blog Wendy Smits: Meedoen is belangrijker dan winnen

Uit het Millennial onderzoek 2018 uitgevoerd door generatie experts onder 3.300 Nederlandse jongeren op de werkvloer (geboren tussen 1985 en 2000) blijkt dat driekwart van de millennials last heeft van bureaucratie, slecht leiderschap en het gevoel van onmacht. Doel van het onderzoek is om daarmee een beter beeld te krijgen waarom zoveel jongeren een burn-out krijgen of stress ervaren.


Vr 21 Dec 2018

Kritiek op de millennials is vaak dat ze moeilijk te managen zijn, slecht luisteren, ongeduldig zijn en het zelf beter weten. Dat ze zichzelf geweldig vinden, omdat hun ouders dat altijd hebben verteld. Heel eerlijk: elke tekening die een willekeurige millennial vroeger aan vader of moeder liet zien werd ook ontvangen met luid gejuich en nog net niet werd de kunstacademie gebeld, want het kind kon briljant tekenen (Oké:‘guilty’). En deed het kind mee aan een wedstrijd, dan kreeg iedereen een medaille, want: meedoen was belangrijker dan winnen. En nu zou de manager het slachtoffer van deze generatie zijn. Omdat ze zo slecht tegen kritiek kunnen.

Zelf denken
Bekijk je het van de andere kant: dan zeg je dat deze millennials geleerd hebben zelf te denken, en samen te werken. Zelfvertrouwen hebben, geloof in eigen kunnen. En als ze vervolgens binnen een organisatie van alles krijgen opgelegd, roept dat bij hen natuurlijk aversie op.

Eigen verwachtingen
Naast slecht leiderschap geven millennials ook aan het moeilijk te vinden aan hun eigen verwachtingen te voldoen. Ze zouden de lat voor zichzelf erg hoog leggen. Bijna 60% heeft last van die te hoge verwachtingen. Op zich lijkt mij dit van alle tijd. Zeker als je net begint met werken en je jezelf niet alleen wilt bewijzen aan je leidinggevende maar ook nog aan jezelf. Of blijkbaar: vooral aan jezelf. Ze willen succesvol zijn en alles perfect doen.

Verantwoordelijkheid nemen
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel millennials een hekel hebben aan collega’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Wellicht zijn dit déjà vues voor deze millennials, want hebben ze met dit bijltje op school in projectgroepjes vaker gehakt. Altijd waren er wel van die klasgenoten bij die hun snor drukten, en met minimale inspanning hun bijdrage leverden. Waarna je wel op het geheel werd afgerekend. Super frustrerend natuurlijk (Gelukkig ben ik geen millennial...)

Goede relatie
En: what turns them on? Waar lopen millennials wél warm voor? Dat zijn werksfeer (32%), betekenisvol werk (30%) en ontwikkeling (24%). Ze zoeken een open en informele werksfeer, gelijkwaardig ook. Een goede relatie en samenwerking met collega’s is hierbij van groot belang. Vanuit die basis realiseren ze graag doelen en willen ze met hun werk verschil maken. En dat gaat niet alleen over groen en duurzaam. Weten hoe hun werk en resultaten bijdragen aan een groter geheel maakt dat mensen hun bijdragen als zinvol ervaren.

Beste werkgever van Nederland: Social Deal
Afgelopen week is de beste werkgever van Nederland wederom uitgeroepen door Indeed. Zij deden onderzoek onder duizenden werknemers. En dit keer is het onlineplatform Social Deal als winnaar uit de bus gekomen. Er werken 160 mensen, de gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Social Deal scoorde in alle categorieën het hoogste; management, compensatie/arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur. De werknemers hebben echt het gevoel bij te dragen aan de maatschappij en onderdeel uit te maken van het succes. Er heerst een echte ‘Work hard, play hard’ cultuur. Er zijn budgetten beschikbaar voor themafeestjes en uitjes en er is altijd een vrijdagmiddag borrel. Social Deal heeft goed door wat belangrijk is. En dat is tegenwoordig veel meer dan een marktconform salaris. Way to go, Social Deal! Aan jullie is een voorbeeld te nemen.

< Alle nieuwsberichten