De voordelen van wijngist voor varkens

Een groot deel van het rantsoen voor varkens in de veehouders industrie bestaat uit bijproducten uit de levensmiddelenindustrie. Dit komt omdat deze producten vaak een stuk goedkoper zijn om aan te schaffen vergeleken met compleet nieuw voer omdat het anders wordt weggegooid.


Wo 18 Mei 2022

Denk aan producten zoals tarwegries en wijngist. In dit artikel leggen wij de voordelen van wijngist als varkensvoer. Meer weten? Bekijk de voordelen van wijngist voor varkens hier.

Wijngist als onderdeel van je veevoer

Het bijproduct wijngist bestaat vooral uit reststromen van wijn fermenten en gisten die na het proces worden gefilterd uit het hoofdproduct. Het product bevat op basis veel alcohol en heeft daarom een hoge energiewaarde. De stof is daarnaast ook rijk aan eiwitten en omdat het een vloeibare stof is maakt het wijngist de ideale basis voor een pap als rantsoen. Omdat een groot deel van het rantsoen bestaat uit bijproducten is het verstandig om een balans te creëren in de voedingstoffen.

Omdat wijngist bestaat uit een rijk aantal aan mineralen en voedingsstoffen is het de ideale basis van een rantsoen. De stof is vloeibaar en kan in combinatie met vaste producten veranderd worden in een pap die goed geschikt is voor je vee. De energiewaarden en eiwitten in het product zorgen ervoor dat de varkens de juiste hoeveelheid binnen krijgen en de mineralen zorgen ervoor dat de varkens gezond blijven. Zo krijgt het vee een goed gebalanceerd dieet.

Als voeradvies raden wij het aan om wijngist te gebruiken als een onderdeel van het rantsoen van een varken. Voor elk verschillend soort varken raden wij een andere dosis aan. Voor gespeende biggen tot 25 kg raden wij 2% van het totale rantsoen aan. Voor vleesvarkens tussen 25 kg en 50 kg raden wij een dosis van 6% aan en vleesvarkens boven de 50 kg een max. van 10%. Een zeug mag een max. van 15%. Deze percentages geven het aandeel van de stof in een gebalanceerd rantsoen voor een varken.

Bijproducten aankopen bij Looop

Als je van plan bent om bijproducten te gebruiken als basis voor de voeding van je vee dan kan je het beste terecht bij Looop. Het is belangrijk dat de producten volledig veilig zijn en daarom wordt het product bij Looop volledig onderzocht op pesticiden, insecticiden en herbiciden volgens de GMP+ FSA-norm. Daarbovenop is het product non-GMO en dus volledig veilig om te gebruiken als veevoer.

Wijngist is een perfecte aanvulling of basis om te gebruiken voor veevoer. Omdat de bijproducten ontstaan bij het produceren van eten of drinken in de voedingsmiddelenindustrie worden ze vaak een stuk goedkoper aangeboden omdat ze anders worden weggegooid. Bekijk hier de visie van Looop en ga samen met ons verspilling in de voedingsindustrie tegen.

< Alle nieuwsberichten