Deze mkb’ers lopen voorop in het innoveren

Nederlandse bedrijven behoren tot de top in het overzicht met octrooiaanvragen voor 3D printen. Ons land staan namelijk op de vierde plek in Europa als het gaat om het aanvragen van octrooien voor 3D printing. Alleen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan hoger, zo tonen de cijfers van het Europees Octrooibureau aan.


Wo 18 Nov 2020

Vooral Zuidoost-Noord-Brabant doet het erg goed in deze lijst. Met name twee innoverende mkb-bedrijven uit Nederland doen het erg goed. Dit zijn Suprapolix en Luxexcel, waarover je in dit artikel meer kunt lezen. 

Suprapolix
Suprapolix is dus zo’n mkb’er dat het erg goed doet als het gaat om innovatie met behulp van 3D printen. Dit bedrijf maakt speciale kunststoffen die gebruikt kunnen worden bij het 3D printen. De klanten kunnen deze materialen gebruiken voor onder andere het produceren van implantaten die gebruikt kunnen worden als hartkleppen of bekkenbodems. Daarnaast zijn er ook klanten die de kunststoffen van Suprapolix gebruiken om zelfreparerende 3D producten te creëren. Dit is nuttig als je specifieke grote objecten lastig kunt maken met een 3D printer of als je een groot en duur exemplaar moet kopen. De oplossing voor dit probleem is het maken van diverse kleinere componenten van zelfreparerende kunststof. Dit kan dan aan elkaar gelijmd worden. Overigens doet Suprapolix nog veel meer dan alleen het maken van kunststoffen die gebruikt kunnen worden in combinatie met 3D printen. CNC frezen behoort er daarentegen niet bij. 

Luxexcel
Luxexcel is een Nederlands-Vlaams bedrijf. Het maakt machines waarmee glazen voor in een bril geprint kunnen worden, dit is inclusief de software en de inkt. Op het moment staat er één machine bij een Amerikaanse klant. De nadruk ligt bij Luxexcel dan ook op onderzoek en ontwikkeling. 75 procent van de medewerkers van de onderneming werken op deze afdeling. Naast in de Verenigde Staten zijn er ook zes machines van Luxexcel te vinden in het Belgische Turnhout. Met deze 3D printers kunnen dus de brillenglazen geproduceerd worden. Toch worden deze apparaten met name gebruikt door de Research and Development afdeling. Ze proberen zodoende de techniek te verbeteren, terwijl ze ook voor klanten prototypen en de eerste varianten maken. Het uiteindelijke doel van Luxexcel is om een techniek te creëren waarbij folies tussen delen van de brillenglazen geplaatst kunnen worden. Hierdoor kun je van je bril automatisch een zonnebril maken. Ook willen ze een routebeschrijving kunnen projecteren op de binnenzijde van de glazen. 

< Alle nieuwsberichten