Dit is waarom operational zo populair is bij ondernemers

Als ondernemer hecht je waarschijnlijk veel waarde aan vervoer. Het is prettig om te weten dat je altijd kunt gaan en staan waar je wilt. Dat je kunt zijn waar je nodig bent, klanten kunt opzoeken of producten kunt vervoeren. Bovendien vormt het ook het visitekaartje van jouw bedrijf.


Ma 13 Feb 2023

Als je een klant bezoekt, wil je wel in een representatieve wagen verschijnen. Wanneer het gesprek over auto’s gaat, volgt al snel de vraag of je voor leasen of kopen hebt gekozen. Operational lease behoort al jaren tot één van de populairste opties bij ondernemers. Deze vorm van leasen is niet voor niets zo populair. Deze beschikt namelijk over talloze voordelen, speciaal voor ondernemers. Maar welke zijn dat? Waarom is operational lease eigenlijk zo populair?

Fiscale voordelen

Een van de belangrijkste redenen is dat er veel fiscale voordelen aan operational lease verbonden zitten. Op de eerste plaats omdat de auto niet op de balans gezet hoeft te worden. Deze is immers niet in jouw eigen bezit. Je bent eigenlijk slechts een huurder voor bepaalde tijd. Wel is het toegestaan om bijvoorbeeld de btw-kosten van de inkomstenbelasting af te trekken. Op die manier kun je maandelijks een aanzienlijk bedrag besparen en zo redelijk voordelig leasen. Wil je weten wat je exact terug kunt krijgen? Laat dan een berekening maken door je boekhouder. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Geen onverwachte kosten

Het is misschien wel het meest vervelende van een eigen auto hebben: de onverwachte kosten. Denk bijvoorbeeld aan reparatiekosten. Ook de maandelijkse vaste lasten kunnen erg oplopen. Je betaalt immers niet alleen een bedrag voor de auto zelf, maar ook voor de verzekering, afschrijving, benzine en ga zo maar door. Autorijden is niet goedkoop in Nederland.

Bij een leasecontract zit alles inbegrepen. Je betaalt een maandbedrag en je weet zeker dat de kosten niet meer dan dat worden. Moet er iets gerepareerd worden aan de auto? Buiten jouw schuld om? Dan is dit gewoon voor rekening van de leasemaatschappij. De auto valt immers onder hun bezit. Het enige waar jij je druk om hoeft te maken zijn de brandstofkosten. Verder liggen de kosten elke maand vast.

Altijd een nieuwe auto

Hecht jij veel waarde aan de auto die je rijdt? Misschien niet. Maar het oog wil natuurlijk wel wat. Zeker wanneer je op visite gaat bij klanten. Stel dat je dan in een auto rijdt die eigenlijk rijp is voor de sloop. Dat levert geen goede eerste indruk op. Het voordeel van operational lease is dat je altijd een nieuwe auto rijdt. Is het leasecontract afgelopen? Dan ruil je de auto in en kun je ervoor kiezen om een nieuw contract af te sluiten. Zo rij je vrijwel altijd een geheel nieuwe auto. Ook fijn op het gebied van veiligheid en extra technische snufjes. 

< Alle nieuwsberichten