Het moet de basislaag vormen waar smart contracts en decentralized applications op kunnen worden uitgevoerd. De huidige internet applicaties zijn gecentraliseerd en decentralized applications zouden privacy vriendelijker, veiliger en niet te censureren zijn. Wil je een smart contract of decentralized application maken, dan heb je uiteraard wel kennis nodig van programmeren. Zo heeft Ethereum een eigen programmeertaal genaamd Solidity. Je zou met deze programmeertaal veel makkelijker smart contracts en decentralized applications kunnen maken.
Het verschil tussen ether en Ethereum
Heb je wellicht interesse om Ethereum (ETH) te kopen, lees dan even verder. Vaak worden de termen ether en Ethereum door elkaar gehaald. Dat maakt meestal niet heel veel uit, want de meeste crypto bezitters weten wat het verschil is als je een van de twee termen gebruikt. Echter is er wel een verschil tussen de twee. Spreekt men over Ethereum, dan gaat het om het gehele netwerk. Op het Ethereum netwerk is waarde nodig en moet er een token beschikbaar zijn. Je moet immers met elkaar kunnen betalen. Ook moeten miners een beloning kunnen krijgen voor het werk dat zij doen. De vertegenwoordigde waarde op het Ethereum netwerk noemt men ether. Ethers kun je dus zien als betaaleenheden op het Ethereum netwerk, wat dus een belangrijk onderdeel van het geheel is. Wanneer mensen zeggen dat ze Ethereum hebben gekocht, bedoel ze eigenlijk ether.
Hoe gaat Ethereum in zijn werk?
Je kunt Ethereum, net zoals Bitcoin, zien als een open source blockchain protocol. Je kunt bij beide projecten de broncode zien en controleren. Hoe het protocol op Ethereum werkt is bijna hetzelfde als bij de Bitcoin. Alle nodes in het Ethereum netwerk houden complete kopieën bij van de transactiegeschiedenis, zoals dat ook gebeurt bij Bitcoin. De blockchains zijn open en dit betekent dat iedereen er applicaties op kan lanceren en op verder kan bouwen. Net zoals bij Bitcoin gebruikt ook Ethereum proof of work consensus algoritme. Ethereum wil echter veranderen naar proof of stake algoritme, omdat dit minder energie zou kosten.
Wat is Ripple?
Ripple is ook een bekend cryptonetwerk. Ripple zoekt met name naar oplossingen om het betalingsverkeer tussen banken te kunnen verfijnen. Voor deze oplossingen zijn er drie platformen opgesteld, namelijk: xVia, xCurrent en xRapid. Ook hoort hier dus een cryptomunt bij om betalingen tussen banken sneller te laten maken. Deze cryptomunt wordt Ripple XRP of kortweg XRP genoemd.
Hoe kun je Ripple XRP in bezit krijgen?
In 2017 was een XRP 0.006 dollar waard. Een jaar later was deze cryptomunt al 3.65 dollar waard. Dat betekent dat Ripple ontzettend populair is en veel wordt verhandeld. Echter kun je XRP niet minen, zoals dat wel het geval is bij Bitcoin en Ethereum. Wil je Ripple XRP aanschaffen, dan is de beste oplossing om deze cryptovaluta gewoon te kopen via een crypto exchange als Bitvavo, Finst of ByBit.
Dit is het verschil tussen Ripple en Bitcoin
Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Ripple is het doel. Bitcoin is een decentraal peer-to-peer alternatief voor het betalingsverkeer. Het idee van Bitcoin is dat er geen derde partij nodig is bij het wisselen van waarde. Ripple bestaat om bestaande betalingssystemen van de banken te verbeteren. Je kunt op het protocol van Ripple munten versturen, waaronder de XRP. Een ander verschil tussen Bitcoin en Ripple is dat je Bitcoin kunt minen. Iedereen kan Bitcoin in bezit krijgen door te minen. Je hebt daar wel een kwalitatief sterke computer voor nodig met een goede grafische kaart. Ripple heeft de uitgifte van XRP munten gecentraliseerd. Alle XRP munten zijn al in omloop en kunnen niet vermeerderd worden. Het gaat totaal om 100 miljard XRP, waarvan er ongeveer 40 miljard inmiddels zijn vrijgegeven. Het restant van deze munten is in beheer van de Ripple Foundation. Elke maand geven ze maximaal 1 miljard XRP uit en als daar een deel niet van wordt gebruikt worden de munten teruggehaald.