Een zakelijke rekening: is het verplicht voor zzp’ers?

Voor zzp’ers kan een aparte zakelijke rekening erg handig zijn. Al je inkomsten en uitgaven kun je - gescheiden van je particuliere transacties -terugvinden op één overzichtelijke rekening. Maar moet je een zakelijke rekening openen zodra je begint als ondernemer, of is dit niet verplicht?


Di 11 Jan 2022

Voor zzp’ers kan een aparte zakelijke rekening erg handig zijn. Al je inkomsten en uitgaven kun je - gescheiden van je particuliere transacties -terugvinden op één overzichtelijke rekening. Maar moet je een zakelijke rekening openen zodra je begint als ondernemer, of is dit niet verplicht?

De Nederlandse overheid verplicht je niet om als ondernemer een zakelijke rekening te hebben. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. 

Allereerst zijn er enkele banken waar het verplicht is om zakelijke transacties via een zakelijke rekening te doen. Klanten mogen bij deze banken geen privérekening gebruiken voor inkomsten en uitgaven uit je onderneming. Controleer dus goed de algemene voorwaarden om te weten te komen hoe dit zit bij jouw bank. 

Daarnaast moet je de Belastingdienst inzage verschaffen in jouw administratie wanneer zij dit nodig achten. Het is om die reden handig om een zakelijke rekening te hebben. Op die rekening staan al jouw zakelijke transacties op een rijtje, waardoor je in een paar simpele stappen een financieel overzicht kunt overhandigen aan de Belastingdienst.

Startende zzp’er: wel of geen zakelijke rekening?
Ben jij startende zzp’er en overweeg je een zakelijke rekening te openen? Om die keuze te maken, doe je er goed aan om je te verdiepen in de voor- en nadelen van een aparte rekening voor je onderneming.

Het nadeel dat enigszins voor de hand ligt: er zijn kosten verbonden aan een zakelijke rekening. Ben je startende ondernemer? Dan ontvang je vaak een starterskorting voor het eerste jaar. 

Voordelen van een zakelijke rekening
Maar er zitten meerdere voordelen aan een zakelijke rekening, die de kosten wellicht waard zijn. Allereerst het overzicht: op een zakelijke rekening heb je direct een overzicht inkomsten en uitgaven van jouw onderneming. Je hebt dus gemakkelijker inzicht in jouw financiële situatie. 

Ook je administratie is een stuk gemakkelijker bij te werken wanneer je een zakelijke rekening hebt. Je kunt namelijk een boekhoudkoppeling inschakelen die al jouw inkomsten en uitgaven automatisch in je boekhoudprogramma laden.

Daarnaast voorkom je dat je privé-uitgaven doet met geld dat eigenlijk voor je onderneming bedoeld was. Boodschappen doen van inkomsten die je weer af moet dragen aan de Belastingdienst is een risico, omdat je mogelijk tekortkomt wanneer je btw-aangifte moet doen.

Een ander voordeel van een zakelijke rekening is de uitstraling. Met een zakelijke rekening op je facturen geef je een professioneel visitekaartje af. Op de factuur staat namelijk niet jouw naam, maar de naam van jouw onderneming.

< Alle nieuwsberichten