Het effect van covid19 op de logistieke trends en ontwikkelingen

Covid-19 heeft gezorgd voor vele gevolgen in de economie, maatschappij en de mens. Door de veranderingen die er plaats vinden moet ook de logistiek inhaken op deze ontwikkelingen binnen de markt. Lees hieronder de ontwikkelingen en komende trends die plaats zullen vinden binnen de logistiek.


Ma 14 Jun 2021

Logistieke ontwikkelingen van dit moment

Logistiek is een proces van organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van goederen van de eerste tot de laatste fase. Binnen dit proces draait de logistiek op de vraag naar producten. Door de veranderingen die hebben plaatsgevonden door corona is de vraaglijn volledig verschoven. Hierdoor zijn er sectoren die juist heel goed gaan maar ook sectoren die stilvallen. Voor veel bedrijven is het erg lastig om deze verschuivingen te handhaven en daarbij is logistiek erg van belang. Door de maatregelen moet alles hygiënischer, productiever en efficiënter. Zo moeten alles bevoorraad blijven, moet er afstand worden gehouden en moet het vrachtverkeer vanuit het buitenland wat achterloopt onmiddellijk bijgewerkt worden. Dit zijn allemaal veranderingen waarbij de logistiek op heeft moeten inhaken, waardoor de vraag naar gebruikte en nieuwe intern transport stijgt.

Ontwikkelingen binnen de distributielogistiek

Je hebt het vast wel gezien in de supermarkten begin van corona, de lege schappen. Het probleem lag hierbij niet bij een tekort aan de producten maar aan de verhoging van de vraag. Dit maakte het dan ook erg lastig voor de distributielogistiek. Doordat de productie vaak volledig wordt benut en er ook bijna geen wrijving in de capaciteit zit is de enige uitweg het personeel, de ritten en de bezetting uit te breiden.

Een belangrijke vraag die de logistiek zich moet stellen is of ze zich moeten aanpassen aan deze ontwikkelingen of dat ze blijven doen we ze doen.

Komende trends binnen de logistiek

Naast de ontwikkelingen die zich plaats vinden moet de logistiek ook rekening houden met de opkomende trends. Technologie als data analytics, Internet of Things, robotisering, Artificial Intelligence en Application Programming Interface (API) worden steeds belangrijker. Wel moet er eerst gekeken worden of deze trends meerwaarde hebben.

Robotisering

Robotisering is al jaar bezig en is in veel fabrieken terug te zien. Nu is het voor de logistiek ook belangrijk om te kijken wat voor waarde robotisering heeft. Zo kun je denken aan ontwikkelingen van autonome rijtechnologieën en nieuwe, extra flexibele picksystemen of Mitsubishi heftrucks. Hierdoor gaat het logistieke proces sneller, efficiënter en het serviceniveau neem toe.

Invloed van investeringen

Door de grote interesse van investeerders kun je goed zien dat logistiek steeds belangrijker wordt. Corona laat zien dat deze trend door de goedlopende processen nog meer van belang is dan dat het als was. Wel wordt er opgemerkt dat het voor de beginnende organisaties makkelijker is met aanpassingen voor big data en slimme technieken dan bestaande grotere organisaties.

Kort samengevat kan de logistiek de trends en ontwikkelingen niet echt vermijden waardoor er snel ingehaakt moet worden en slim en efficiënt gewerkt zal moeten worden. Dit geldt voor de corona crisis maar ook in de tijden erna.

< Alle nieuwsberichten