Hoe kan de productiviteit van het productieproces verhoogd worden?

Hoe is het met de kwaliteit van jouw productieproces gesteld? Loopt alles gesmeerd? Of gaan er kostbare euro’s verloren door inefficiëntie en ongewilde fouten binnen het proces? Het behalen van de hoogst mogelijke productiviteit is van essentieel belang voor het succes van het bedrijf. Toch laat men nog geregeld steken vallen. Herken je dat?


Wo 21 Feb 2024

Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Maar hoe kan de productiviteit van het productieproces verder verhoogd worden? Waar moet je aan denken?

 

 

Omarm verbeterde machines 

 

Bestaande machines zijn niet altijd de beste keuze. Er is tegenwoordig nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een technisch tekenaar in dienst nemen en zelf een machine laten bouwen. Een machine die geheel voldoet aan de wensen. Die speciaal afgestemd is op de werkwijze van jouw bedrijf. Die voldoet aan alle eisen en kan wat nodig is om het productieproces te versnellen en te verbeteren. 

 

Houd er wel rekening mee dat je bij het creëren van een geheel nieuwe machine duidelijk op een rijtje moet hebben wat nodig is. Daarom moet je eerst inzicht krijgen in je huidige productieprocessen. Waar gaat het nu mis? Hoe komt het dat er nu niet altijd even efficiënt gewerkt kan worden? Waar moet een nieuwe machine aan voldoen om deze problemen op te lossen? Als je alles op een rijtje hebt gezet, kun je een engineeringsbureau machinebouw inschakelen om deze dromen te realiseren en te vertalen naar een machine. 

 

 

Onderzoek de pijnpunten 

 

Het probleem van inefficiëntie kan nooit worden opgelost als de oorzaak niet wordt achterhaald. Daarom is het belangrijk dat hier eerst flink werk van wordt gemaakt. Het onderzoeken van de pijnpunten is vaak echter lastig als je ergens heel dichtbij staat. Daarom kan het verstandig zijn om een expert van buitenaf in te schakelen of een geheel nieuwe medewerker aan te nemen. Iemand met een frisse kijk op de situatie. Dan worden inefficiënties sneller opgemerkt. Met die verworven inzichten kun je vervolgens weer verder aan de slag. 

 

 

Besteed veel aandacht aan gepland onderhoud 

 

Het productieproces kan nooit soepel verlopen als de machines niet naar behoren werken. Daarom is het belangrijk dat er extra veel aandacht is voor gepland onderhoud. Een van de belangrijkste oorzaken voor inefficiëntie tijdens het productieproces is namelijk storingen door machinegebruik. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er dus harder wordt gewerkt aan het onderhoud en dat machines de aandacht krijgen die ze verdienen om in topconditie te blijven. Stel het onderhoud niet te lang uit. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op storingen en grotere slijtageproblemen. 

 

 

Medewerkers op de juiste manier trainen 

 

Soms ontstaat efficiëntie tijdens het productieproces ook door een gebrek aan kennis van de medewerkers. Daarom is het belangrijk dat zij op de juiste manier onderwezen worden. Als zij weten hoe ze met de machines om moeten gaan en hoe ze het productieproces effectief kunnen doorlopen, dan neemt de kans op het stilvallen of mislopen van deze processen ook flink af.

< Alle nieuwsberichten