Hoe test je software?

De wereld om ons heen wordt steeds meer gedigitaliseerd en software gaat een steeds grotere rol spelen in bedrijfsprocessen. Een bug, issue of een ander mankement kan grote impact hebben op een nieuw opgeleverd product. Weet je niet hoe je een software moet testen? Lees dan dit artikel verder voor meer informatie.


Ma 16 Mei 2022

Wanneer moet je software testen?

Je zou denken dat je software moet testen wanneer het volledig is ontwikkeld, maar dit is niet het geval. Developers van een software kunnen test-driven ontwikkelen. Test driven development is een ontwikkelmethode waarbij de code wordt geschreven op basis van een test. Testen wordt aan het einde gezien als iets wat aan het einde nog even snel gedaan moet worden, met daarbij alle risico’s van dien. Zorg ervoor dat je vanaf het begin gaat testen, zo voorkom je dat een developer een code terug moet zoeken die hij al een tijdje geleden heeft geschreven. Het testmanagement is uiteindelijk de verantwoordelijke op de testafdeling die ervoor moet zorgen dat alle testen op de software zijn uitgevoerd. 

Wat voor soorten software testen zijn er?

Binnen het testen van software zijn er een paar belangrijke hoofdcategorieën:

  • functioneel testen. Hierbij check je of de ontwikkelde functionaliteiten doen wat ze zouden moeten doen. Het functioneel testen kan je het beste doen met behulp van een testcase. Hiermee wordt bedoeld dat je situaties gaat bedenken die bij het gebruik van de webapplicatie zouden kunnen voorkomen. 

  • Niet functionele testen. Hierbij kijk je naar niet functionele zaken zoals gebruiksvriendelijkheid en/of de webapplicatie naar behoren werkt. Bij het niet-functioneel testen kunnen er verschillende methodes gebruikt worden om de gebruiksvriendelijkheid te testen. Daarbij is een niet-functionele test een essentiële stap in het proces. 

  • Beveiligingstesten. Hier ga je na of de nieuwe software beveiligingsrisico’s met zich mee brengt. De beveiliging van je software heeft natuurlijk de hoogste prioriteit. Een zwakke plek is al voldoende voor hackers om toe te slaan. 

Zelf testen of een tester inhuren?

Als je een developer bent is vaak de verleiding groot om zelf de software te gaan testen. Immers zijn er tegenwoordig genoeg gratis tools om software te kunnen testen, want een professionele tester inhuren kost genoeg geld. En toch is het beter om te kiezen voor een professionele tester. Een professionele tester weet alle ins en outs wat betreft het software testing. Wat nog een voordeel kan zijn van het inhuren van een professionele tester is dat een tester weer met andere ogen kijkt naar de software en eventuele fouten er tussen uit kan halen. 

< Alle nieuwsberichten