Gelukkig kunnen ondernemers zich verzekeren tegen dit risico door een bedrijfsstagnatieverzekering af te sluiten. Deze verzekering staat ook wel bekend als bedrijfsschadeverzekering. Hier lees je hoe deze verzekering werkt en waar je wel en niet voor verzekerd bent.
Verzekerd voor verliezen door bedrijfsstagnatie
Hierboven haalden we het al kort aan, maar met en bedrijfsstagnatieverzekering ben je verzekerd voor de vermindering van de brutowinst als je bedrijf stil komt te liggen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een brand. Waarschijnlijk is niet alleen het pand zelf beschadigd, maar hebben ook apparaten en machines schade opgelopen. Heb je het geld niet liggen om zelf een vervangende bedrijfsruimte te huren en nieuwe apparaten en/of machines aan te schaffen? Dan ligt jouw bedrijf waarschijnlijk (veel) langer stil dan je lief is.
Ondernemers die een bedrijfstagnatieverzekering hebben, hoeven zich geen zorgen te maken als bij bedrijfsstagnatie. Als de stagnatie het gevolg is van een verzekerde schade aan het gebouw, huurdersbelang en/of bedrijfsmiddelen kun jij je namelijk tot je verzekeraar richten. Doordat zij je geld uitkeren, heb je de tijd en gelegenheid om de schade te herstellen. Hierdoor kun je jouw bedrijfsactiviteiten relatief snel vervolgen.
Hier ben je wel en niet voor verzekerd
Nu je in grote lijnen weet hoe een bedrijfsstagnatieverzekering werkt, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar de dekking van deze verzekering. Omdat de dekking per verzekeraar kan verschillen, kunnen we je niet precies vertellen waar je voor verzekerd bent. Toch ben je bij vrijwel iedere verzekeraar verzekerd voor schade door brand, directe blikseminslag, ontploffing of luchtvaartuigen. Daarnaast kun je extra dekkingen afsluiten voor schade door storm en inbraak, diefstal of vandalisme. Je bent weliswaar beter verzekerd als je jouw bedrijfsstagnatieverzekering uitbreidt, maar de kosten vallen ook hoger uit.
Ben je verzekerd voor bedrijfsstagnatie? Dan denk je misschien dat je altijd verzekerd bent voor de vermindering van de brutowinst als je bedrijf stil komt te liggen. Helaas is dit niet het geval, want veel verzekeraars sluiten op voorhand al een aantal zaken uit. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om een claim in te dienen als de bedrijfsstagnatie het gevolg is van een natuurramp, zoals een aardbeving of overstroming. Ook bij een onware of onvolledige opgave over de aard, het ontstaan of de omvang van de schade heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen. Tot slot ben je niet verzekerd voor boetes en/of kosten die verband houden met contractbreuk of het niet tijdig uitvoeren van een overeenkomst.
Wat kost een bedrijfsschadeverzekering?
Het afsluiten van een bedrijfsstagnatieverzekering kost geld. Je draagt namelijk iedere maand premie af. Voordat je deze verzekering afsluit, ben je ook benieuwd naar de bedrijfsschadeverzekering kosten. Omdat de premie afhankelijk is van een aantal factoren, kunnen we helaas geen exacte bedragen noemen. De premie hangt onder meer af van de dekking die je kiest, maar ook van de verzekeraar waarbij je de verzekering afsluit. Vergelijk verzekeraars daarom altijd met elkaar, zodat je niet onnodig veel betaalt voor een bedrijfsschadeverzekering.