Landelijk steeds meer huizen boven vraagprijs verkocht

Meer bieden voor een woning dan ervoor gevraagd wordt? Dat is toch alleen iets dat gebeurt in het westen van ons land? Mis, de overspannen woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat overbieden de norm is geworden.


Do 1 Apr 2021

Er worden steeds meer woningen boven de vraagprijs verkocht, ook buiten de Randstad. In het laatste kwartaal van 2020 ging het om bijna zestig procent van de woningen. Een stijging van maar liefst zestien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het meest opvallend is dat het percentage huizen dat voor meer dan de vraagprijs verkocht werd, het hardst steeg buiten de Randstad.

Stijgende huizenprijzen, overal in het land
De vraag naar woningen is groot in de Randstad en dat leidt tot hoge prijzen. Dat is niets nieuws. De overspannen woningmarkt strekt zich echter wel steeds verder uit. In provincies als Groningen, Zeeland en Zuid-Limburg krijgen potentiële kopers nu ook te maken met stijgende huizenprijzen. Makelaars geven dan ook aan dat de vraagprijs in veel gevallen een vanaf-prijs is geworden.

Starters met een modaal inkomen kunnen nu niet alleen in de Randstad maar moeilijk een leuke en betaalbare woning vinden, maar ook elders in het land. En waar vorig jaar nog werd verwacht dat de coronacrisis een negatief effect zou gaan hebben op de woningmarkt, is dat vooralsnog niet uitgekomen. De meeste banken verwachten zelfs dit jaar nog een verdere stijging van de huizenprijzen.

Oorzaken van landelijke stijging prijzen
Er zijn diverse oorzaken te benoemen die bijdragen aan de landelijke stijging van de woningprijzen. Zo is de hypotheekrente erg laag, waardoor kopers lage maandlasten hebben. Die lage maandlasten zorgen voor een hogere maximale hypotheek, zodat mensen eerder geneigd zijn te overbieden. Bovendien is huren de afgelopen jaren juist steeds duurder geworden.

 Daarnaast is het aanbod van woningen veel kleiner dan de vraag ernaar. Hoewel de overheid ambitieuze bouwplannen heeft zal de krapte op de woningmarkt niet zomaar opgelost zijn. Dit onder andere door de problemen met stikstof en PFAS, maar ook door het tekort en daardoor hogere prijzen van vakmensen en materiaal.

Woningtekort loopt nog verder op de komende jaren
Veel starters die met een of twee modale inkomens een woning willen kopen, ondervinden dat dat heel lastig is momenteel. En voorlopig is het probleem ook nog niet zomaar opgelost. De verwachting is dat ook komende jaren het tekort zal stijgen. In 2025 wordt de piek verwacht, maar er zal het komende decennium nog sprake blijven van een krapte.

< Alle nieuwsberichten