Lasersnijden: voor welke materialen werkt dit perfect?

Lasermachines zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Van de snelle laserprinter op kantoor tot lasersnijapparatuur voor secure snij klussen. Maar wat is lasersnijden eigenlijk en wanneer is het de beste keuze voor jouw bedrijfsproduct? Je leest het hier!


Ma 27 Mei 2024

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een techniek waarbij een elektromagnetische stralingsbundel op een oppervlak geconcentreerd wordt en waarbij de hitte een zeer kleine snede als gevolg heeft. De stralingsbundel wordt via software aangestuurd en dus niet – zoals bij oudere snijmethoden zoals frezen, draaien of handmatig snijden – door het oog en de hand van de mens bepaald.

 

Wanneer kiezen voor lasersnijden

Lasersnijden is daarom uitermate geschikt voor snijprocessen waarbij precisie vereist is, zoals bij het snijden of graveren van complexe vormen. Daar tegenover staat de snelheid van werken van de lasersnijmachine. En dit maakt hem weer geschikt voor bedrijfssectoren die snel productieresultaten willen zien of hogere productievolumes willen bereiken.

Lasersnijden heeft zijn weg dan ook inmiddels gevonden naar diverse industrieën, zoals voedingsmiddelen, autoproductie, de medische sector en machine- en scheepsbouw.

 

Materialen geschikt voor lasersnijden

De kracht van de lasersnijder zit hem in de diversiteit aan materialen die hij kan snijden of graveren. Lasersnijden in metaal, hout of kunststof lukt perfect. Acrylplaten kraakhelder snijden, geen probleem! Staal, aluminium of roestvrij staal bewerken, zo gepiept! Maar er is nog veel meer mogelijk.

Zo kunnen glas, leer of steen ook met professionele lasersnijapparatuur hun voordeel doen. Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is dat er een bepaalde maximale dikte van het materiaal geldt. Dit varieert van enkele millimeters tot meer dan 10 of zelfs 20 millimeter, allemaal afhankelijk van de materiaalsoort en het type lasersnijder.

 

De pluspunten van lasersnijden

Behalve de nauwkeurigheid en snelheid van snijden, zijn er nog meer positieve elementen bij lasersnijden. Door de rechte snede en het gladde snijresultaat, hoeft er na het snijden niet meer nabewerkt te worden. Het resultaat is zo nauwkeurig en de snijmachine is zo flexibel, dat ook heel rap van het ene naar het andere materiaal of een andere vorm overgeschakeld kan worden.

Zijn er dan geen nadelen? Jawel hoor. Zelf zo’n lasersnijder kopen vraagt om een flinke investering. Wie geen ervaring met lasersnijden heeft of (nog) niet in het apparaat wil investeren, is een professioneel bedrijf dat diverse snijtechnieken levert ideaal.

Verder dient de aanlevering van een ontwerp via speciale software te gebeuren. Indien die middelen en vaardigheden niet binnen het bedrijf aanwezig zijn, laat je dit ook het liefst aan de experts over. Het laatste element waar rekening mee moet worden gehouden is plek.

Er zijn kleinere lasersnijders die materialen van 20 tot ongeveer 60 centimeter bewerken. Maar er zijn ook grotere exemplaren die anderhalve tot drie meter aankunnen! Dat vraagt dus niet alleen om vierkante meters vloeroppervlak, maar ook beweegruimte en opslagcapaciteit voor materiaal daaromheen.

< Alle nieuwsberichten