Last van arbeidsmarktkrapte? Zo los je jouw personeelstekort slim en strategisch op

De krapte op de arbeidsmarkt bereikte een hoogtepunt in 2022. De vooruitzichten van het CBS zijn voor 2023 niet gewijzigd: de krapte zal blijven én toenemen. Bovengemiddeld salaris en baanzekerheid zijn niet meer voldoende om medewerkers te werven en binden. Slimme werkgevers weten hoe je toch aan geschikt personeel komt. Wij leggen uit hoe!


Do 23 Mrt 2023

Komen en gaan van openstaande vacatures

Het nieuws staat er bol van en het is maandenlang hét blok aan het been van elke werkgever: het personeelstekort. Het is nagenoeg onmogelijk om personeel te vinden – en te houden. Werknemers zijn niet alleen moeilijk te vinden; ze wisselen ook nog eens relatief snel van baan. Zeker als zij ergens anders een (financieel) aantrekkelijker aanbod krijgen. Professionals van jongere generaties willen daarbij nog wel eens besluiten te gaan reizen in een tussenjaar. Ook werkweken van 24 of 32 uur zijn steeds populairder onder jonge werknemers.

Dat verloop onder personeel komt voor werkgevers dus bovenop het al bestaande gebrek aan personeel. Een complex probleem. Is daar een zakelijk geschikte oplossing voor?

Het antwoord is: ja! Die is er – en slimme werkgevers hebben de oplossing gevonden voor het aanvullen van hun personeelstekorten.

 

Wat kun je doen bij een krappe arbeidsmarkt?

Menig personeelsplan is al gesneuveld en hele HR-afdelingen zitten met de handen in het haar. Een (heel) goed salaris, perspectief en baanzekerheid als hoofdmoot van een aanbod bleek bij lange na niet voldoende in 2022. Die tendens zet door in 2023 – en daarmee de personeelsproblemen voor bedrijven. Sterker nog: uit het laatste rapport van CBS blijkt dat de arbeidsmarkt begin 2023 nog krapper is geworden.

In de zorg, techniek, ICT en onderwijs is de krapte op de arbeidsmarkt zelfs structureel de komende jaren.

Gelukkig zijn er, ondanks de krappe arbeidsmarkt voor werkgevers, oplossingen om geschikt personeel te vinden met de juiste competenties. Slimme werkgevers gingen je al voor.

 

Denken in oplossingen: zo vind je medewerkers ondanks het personeelstekort

Ondanks de krapte is er een enorm segment werkzoekenden dat staat te springen om te beginnen: 65-plussers. Toch worden zij als arbeidskrachten nog veelal over het hoofd gezien door werkgevers die denken in oude patronen. 65+ medewerkers hebben echter onverwacht veel voordelen waar jouw organisatie direct profijt van heeft.

 

Voordelen van 65 plus-personeel, ouderen en werkende aow-ers

  • Je kunt beter bouwen op medewerkers van 65+. Ze zijn constanter dan jonge werknemers, kunnen bogen op meer ervaring en hoeven niet meer weg voor elk aantrekkelijk bod in de inbox van hun Linkedin-account. Ze zijn, naast constanter en ervarener, dus ook honkvaster.

  • 65+ medewerkers zijn daarnaast zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ze zijn nog lang niet toe aan hun pensioen, willen vooral aan de slag blijven en uitgedaagd worden.

  • Ervaring voor de organisatie. Elke organisatie is gebaat bij ervaring, overzicht en routine. Werknemers van 65+ hebben een loopbaan van meerdere decennia. Zij brengen dus een enorme hoeveelheid ervaring mee waar de organisatie direct van profiteert. Je investeert dus letterlijk in ervaring.

  • Gezonde verdeling van je personeelsbestand. Waar veel bedrijven op zoek zijn naar jong talent, kan geen enkel bedrijf succesvol opereren met alleen jonge, onervaren mensen. Bovendien is balans in de leeftijdsopbouw een pre voor je organisatie.

  • Ze kunnen een mentor- en adviseursrol vertolken voor jongere medewerkers. Ook kunnen zij als klankbord dienen.

  • 65 plus-medewerkers zijn beschikbaar in een krappe arbeidsmarkt die nog heel 2023 aanhoudt. Zo omzeil je de huidige krapte van de arbeidsmarkt.

  • Uit onderzoek blijkt dat werkgevers die met werkende aow-ers en ouderen werken zeer tevreden zijn. Hun specialistische kennis, ervaring en motivatie worden daarbij geroemd.

 

Nooit meer last van de arbeidsmarktkrapte en een tekort aan medewerkers

Spendeer niet langer middelen om de onhaalbare groepen personeel te werven en vervolgens te verliezen, maar maak de logische keuze voor 65-plussers in een nog (jaren)lang aanhoudende krappe arbeidsmarkt.

Er zijn uitzendbureaus die zich specialiseren in dit segment werkzoekenden. Zo kun je bij bijvoorbeeld uitzendbureau Den Haag direct terecht voor de werving van 65+ werknemers. Een greep uit de vacatures: koerier, administratief medewerker maar er wordt ook op grote schaal een chauffeur gezocht.

Kies strategisch: voorkom personeelsverloop en investeer in de ervaring van 65-plussers. Zo los je het tekort aan personeel voor jouw werkvloer op en ervaar je daar direct de voordelen van.

< Alle nieuwsberichten