Maak jouw badkamer zo duurzaam mogelijk: enkele tips

Met de dag leven we met z’n allen duurzamer. Niet alleen goed voor de portemonnee, ook zeker voor de wereld. Laten we daarom samen eens kijken naar hoe je een duurzame badkamer kunt maken die niet alleen lang meegaat, maar ook goed is voor het milieu. Tijd voor wat fijne tips!


Ma 13 Mrt 2023

Geen plastic, maar keramisch

Een duurzame badkamer begint met het kiezen van de juiste materialen. Denk bijvoorbeeld aan keramische tegels in plaats van plastic wandpanelen. Keramische tegels zijn niet alleen duurzamer en gaan langer mee, maar zijn ook minder belastend voor het milieu. Zoek naar tegels die zijn gemaakt van gerecycled materiaal of die zijn gecertificeerd als milieuvriendelijk.

Haal de natuur in huis

Een andere optie is om te kiezen voor bamboe of gerecycled hout voor je badkamermeubels. Hout is van nature duurzaam en het gebruik van gerecycled hout vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terecht komt. Bamboe is een snelgroeiende plant die veel minder ruimte nodig heeft dan bomen, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel hout. Kies voor een badkamermeubel hout. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld een zwarte wastafelkraan staat dit ook nog eens heel strak en mooi.

Drup drup drup

Vervolgens moet je ook letten op het waterverbruik in je badkamer. Kies bijvoorbeeld voor een laag-volume toilet en een douchekop met een laag debiet. Hierdoor gebruik je minder water en verlaag je je waterrekening. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar producten met het WaterSense-label, een keurmerk dat aangeeft dat het product waterbesparend is.

Shine

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de verlichting in je badkamer. Vervang gloeilampen door energiezuinige LED-lampen en installeer bewegingssensoren of timers, zodat de verlichting alleen aanstaat als dat nodig is. Dit vermindert niet alleen het energieverbruik, maar verlengt ook de levensduur van je lampen.

Lekker poetsen

Tot slot kun je ook letten op de schoonmaakmiddelen die je gebruikt in je badkamer. Kies voor natuurlijke, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in plaats van agressieve chemicaliën. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

Met deze tips kun je een duurzame badkamer creëren die zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee. Door bewuste keuzes te maken bij het kiezen van materialen, het verminderen van water- en energieverbruik en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld.

< Alle nieuwsberichten