Mariëlle over de productievloer bij… Appkuns

‘Hoe gaat het met jou en je bedrijf?’ Een (op het oog) algemene vraag die doorgaans leidt tot een inhoudelijk goed (en vaak ook nog heel gezellig) gesprek met een Brabantse ondernemer. De afgelopen tijd bespeur ik een andere tendens in mijn contacten met ondernemend Brabant.


Di 12 Okt 2021

Te weinig mensen, peperdure grondstoffen, extreem lange levertijden, de onzekerheid of en wanneer goederen geleverd  worden en bizar hoge transportkosten: ondernemers uiten hun zorgen.

‘Made in Brabant’-ondernemers (actief in de maakindustrie, productie, hightech, logistiek, bouw en techniek) zijn open en eerlijk: er staat momenteel veel druk op het ondernemerschap. Natuurlijk, een ondernemer zou geen ondernemer zijn als hij niet denkt in mogelijkheden en bij mij is het glas doorgaans ook half – en het liefst helemaal – vol.

Toch vind ik ook dat we er met elkaar niet omheen moeten draaien. Ondernemen is niet altijd leuk, er moeten momenteel veel brandjes geblust worden en makkelijke oplossingen zijn niet 1, 2, 3 voorhanden.

Des te waardevoller blijven de rondleidingen ‘over de productievloer’ bij Brabantse maakbedrijven. Met eigen ogen zien hoe duurzaam, innovatief en creatief ondernemers zijn en vervolgens die best practices delen met onze Brabantse Business Community; er is namelijk behoefte aan een positief geluid en perspectief.

Zo bezocht ik onder andere Boris Kwantes (Koninklijke Van Eerd), Thomas Bogaers (Vollenhoven Olie), Sander van der Linden (Transportbedrijf J. van der Linden) en Dennis Spierings (MSG) en sprak met hen over het huidige ondernemersklimaat.

Ook ging ik op de thee bij Appkuns in Oosterhout. Appkuns ontwikkelt en produceert kunststof producten voor medische-, verpakkings- en industriële toepassingen. Eigenaar Corné van Baal gaf mij een kijkje achter de schermen en vertelde uitvoerig over de ontwikkelingen van het familiebedrijf door de jaren heen en deelde de laatste technische snufjes.

Bij Appkuns werken ze (bewust) met een klein team en vooral super efficiënt. Zo werken ze er niet (meer) in ploegendienst; de machines draaien immers 24/7 autonoom. Appkuns focust op automatisering en robotisering en de medewerkers zijn volledige verantwoordelijk voor hun eigen productielijn. Super interessant om te zien hoe je flink kunt groeien zonder dat dat gepaard gaat met meer handjes. Dank aan Corné voor zijn openheid en enthousiasme waarmee hij mij zijn moderne en innovatieve maakbedrijf liet zien.

Naast de bedrijfsbezoeken en gesprekken met ondernemers kreeg ik ontzettend veel energie van de BOB Academy die begin oktober plaatsvond bij Van Beek Schroeftransport in Drunen. Hoe zorg je dat gebrek aan goed personeel je niet opbreekt in tijden van groei? Daarover gingen een vijftigtal directeuren en eigenaren, allen actief in de Brabantse maakindustrie, met elkaar in gesprek.

Aan welke knoppen kun je draaien om aan de vraag te kunnen (blijven) voldoen? Naast dat er volop gelegenheid was om hun zorgen te uiten werden er ook concrete voorbeelden aangedragen hoe ondernemers omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt. Wat me vooral goed deed was de eerlijkheid en openhartigheid, er werd naar elkaar geluisterd en ook veel gelachen. ‘Ik ben er echt door geïnspireerd en heb goeie contacten gelegd’; aan zo’n reactie hoef ik verder toch niks toe te voegen?

Misschien nog dit. Kennismaken en kennis delen met collega ondernemers. Profiteren van elkaars expertise. Samenwerken in de regio. Ondernemers staan er meer dan ooit voor open. Dus kijk over de grenzen van je eigen bedrijf. Zoek elkaar op. Echt, het werkt! Je weet het, mijn missie is dat we met elkaar werken aan en profiteren van één grote Brabantse Business Community.

Ik ben lekker op weg (al zeg ik het zelf)  en als ik jou onderweg tegenkom neem ik je mee. Ben je niet te bang en wil je jouw (maak)bedrijf aan mij (en daarmee de rest van Brabant) showen? Laten we binnenkort dan een bakkie doen. Ik kom graag langs voor in mijn geval thee (zonder suiker) én een rondleiding in jouw maakbedrijf.

Mariëlle Ploegmakers
marielle@regio-business.nl
06-21563028

< Alle nieuwsberichten