Moet je voor je bedrijf een nieuwe of een tweedehands auto kopen?

Je bedrijf opschalen betekent investeren in de gebieden die een groot verschil zullen maken voor je bedrijfsresultaten. Het bouwen van een wagenpark van bedrijfsvoertuigen is voor veel ondernemers een slimme zet, mits goed uitgevoerd.


Ma 23 Mei 2022

Het kiezen van de juiste voertuigen voor je bedrijf gaat verder dan het vinden van wielen die de klus eenvoudig klaren. Als bedrijfseigenaar moet je overwegen hoe je deze grote items gaat financieren en beslissen of je nieuw of gebruikt wilt kopen. De voor- en nadelen van beide opties lees je hieronder! 

Voordelen van nieuwe auto’s 

Het belangrijkste voordeel van het kopen van een nieuwe auto is dat er meestal garantie op zit. Het hebben van je bedrijfswagen onder garantie bespaart je de hoofdpijn en financiële problemen van dure reparaties. Nieuwe auto's hebben de eerste jaren weinig reparaties nodig, waardoor de onderhoudskosten dalen. Een nieuw voertuig betekent nieuwe technologie, iets waar de meeste bedrijven van kunnen profiteren. Nieuwere auto's hebben een beter benzineverbruik en lagere emissies, waardoor je geld bespaart aan de pomp. Sinds 2004 wordt technologie gebruikt om het brandstofverbruik van voertuigen met 29% te verhogen en de CO2-uitstoot met 23% te verminderen.  

Nadelen van nieuwe auto’s

Het grootste nadeel van de aanschaf van een nieuw voertuig is de afschrijving – je verliest geld op het moment dat je het van de parkeerplaats afrijdt. Tegen de tijd dat je met je nieuwe auto naar je werk bent gereden, is hij al honderden – zo niet duizenden – minder waard dan wat je hebt betaald. Gegevens laten zien dat auto's in de eerste maand doorgaans meer dan 10% van hun waarde verliezen, en vanaf daar blijft het dalen. De aanschaf van een nieuwe zakelijke auto kan bovendien duur zijn, terwijl een nieuwe auto verzekeren ook niet goedkoop is normaliter. 

Voordelen van tweedehands auto’s

Het grootste voordeel van het kopen van een gebruikte auto is de kostenbesparing. Door iemand anders de grootste afschrijving op de auto te laten nemen, bespaart je bedrijf direct geld. In sommige gevallen kun je je auto de komende jaren zelfs verkopen voor bijna dezelfde prijs die je ervoor hebt betaald. Besparen op autoverzekeringen is een ander voordeel. Afhankelijk van het voertuig, het aantal werknemers dat het voertuig zal gebruiken en het zakelijke gebruik, vind je waarschijnlijk meer betaalbare verzekeringstarieven voor gebruikte auto's en vrachtwagens. Een tweedehands auto kan gedekt worden met een goedkope autoverzekering

Nadelen van tweedehands auto’s

Gebruikte voertuigen zijn niet altijd even betrouwbaar als nieuwe en kunnen uiteindelijk meer kosten aan onderhoud en reparaties. Mechanische problemen of storingen kunnen je uiteindelijk meer kosten dan alleen reparatiekosten, de uitvaltijd kan ook de inkomstenstroom van je bedrijf aantasten en grote vertragingen in de workflow veroorzaken. Een ander nadeel van het kopen van tweedehands is dat er ook concessies worden gedaan aan de kleur en kenmerken van het voertuig. Voor sommige bedrijven is dit geen groot probleem. Maar als je een wagenpark beheert of unieke diensten aanbiedt waarvoor een speciaal voertuig nodig is, kan het een uitdaging zijn om een ​​tweedehands voertuig te vinden dat aan je behoeften voldoet. 

< Alle nieuwsberichten