Ondernemer worden, waar begin je?

Droom je ervan om je eigen baas te zijn en je eigen bedrijf te runnen? Voor veel mensen is dat de ultieme droom. Maar hoe zet je de eerste stappen naar ondernemerschap? Waar moet je aan denken en wat moet je doen? Hier duiken we in het proces van ondernemer worden en geven we handige tips om te starten.


Wo 22 Mei 2024

Spreek met ervaren ondernemers

Een goede manier om te beginnen met ondernemen is door jezelf te informeren en te laten inspireren door ervaren ondernemers. Dit kan bijvoorbeeld bij Het Ondernemers College. Een plek waar startende ondernemers terecht kunnen voor een opleiding, waar je nog naast kunt werken. Zo heb je toch een papiertje achter de hand maar kun je wel de kneepjes van het ondernemerschap al leren en deze wereld betreden. Kleinschalig onderwijs betekent ook meer aandacht voor elke student. Een handige oplossing!

 

Een goed businessplan opstellen

Begin bij het begin: wat is je plan? Oftewel, het opstellen van een goed businessplan. In dit plan beschrijf je wat je wilt bereiken met je bedrijf, hoe je dat wilt gaan doen en welke stappen je daarvoor moet zetten. Een goed businessplan is essentieel voor het succes van je onderneming en helpt je om je doelen helder voor ogen te houden. 

Dan wordt het serieus. Een  beslissing die je moet nemen als startende ondernemer, is het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je bedrijf. Ga je als eenmanszaak aan de slag, of kies je voor een BV of NV? Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om goed te kijken welke het beste bij jou en je bedrijf past. Win advies in en denk aan je doelen.

 

Het regelen van de financiën

Zonder vermogen wordt ondernemen lastig. Ook het regelen van de financiën is pittig. Hoe ga je je bedrijf financieren en hoe zorg je ervoor dat je winstgevend wordt? Het is belangrijk om een goed financieel plan op te stellen. Je moet voldoende geld hebben om je bedrijf op te starten en draaiende te houden. Ook een financiële buffer is niet onbelangrijk. Houdt hier rekening mee!

 

Netwerken en marketing

Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. De sleutel naar succes! Door contacten te leggen met andere ondernemers en potentiële klanten, vergroot je de kans op succes voor je bedrijf. Er worden vaak in de business omgeving netwerkevenementen georganiseerd. Ook al denk je misschien dat dit niks voor jou is, ga er vooral wel heen! het zal je verbazen hoeveel je hieruit kunt halen.

< Alle nieuwsberichten