Projectbeheersing speelt daar een belangrijke rol bij, maar werken volgens de principes van Lean Management kan ook van grote waarde zijn. Dit is een bedrijfsfilosofie afkomstig van de Japanse autofabrikant Toyota die gericht is op het minimaliseren van verspillingen en het optimaliseren van operationele processen, met als doel om de efficiëntie en waarde voor de klant te verbeteren. In dit artikel worden de vijf principes van Lean Management besproken.
(Klant)waarde
Het eerste principe van Lean Management draait om klantgerichtheid: het begrijpen van wie de klant is en wat hij of zij waardevol vindt. Kwaliteit is zo’n waarde die voor klanten belangrijk is. Dit principe van Lean Management draait om het feit de activiteiten en processen in je bedrijf waarde moeten toevoegen aan het eindproduct of de dienst je levert, in ieder geval in het oog van de klant. Al het andere kan dan als verspilling worden beschouwd en worden geëlimineerd of in ieder geval verminderd.
Waardestroom
Het tweede principe gaat om procesanalyse, oftewel het in kaart brengen van je bestaande proces. Je gaat je processen analyseren, zodat je kunt begrijpen hoe waarde gecreëerd wordt en welke stappen daarbij doorlopen wordt. Dit noemen we ook wel het identificeren van de waardestroom. Ook dit helpt om verspillingen zichtbaar te maken. Het kan dan gaan om onnodige stappen, maar ook om wachttijden.
Flow
Het derde principe van Lean Management is gericht op het creëren van een vloeiend proces, wat bereikt wordt door verspillingen te verminderen. Het doel van dit principe is om alleen de stappen te behouden die daadwerkelijk waarde toevoegen voor de klant. Dit moet leiden tot een vloeiend en continu proces waarbij obstakels en vertragingen verwijderd zijn. De eerdergenoemde waarde kan dan voortdurend en gelijkmatig door je proces blijven ‘stromen’. We noemen het principe dan ook ‘flow’.
Pull
Het principe van pull draait om de klantvraag en het reageren daarop. Het idee is dat de klantvraag het tempo moet bepalen. Je produceert op basis van die daadwerkelijke vraag in plaats van opbouwen van voorraad. Het proces start wanneer de klant om een product of dienst vraagt. Uiteraard is levering op tijd wel een belangrijk onderdeel van optimaliseren van dit onderdeel van het proces. Door zo te werken, minimaliseer je overschotten en verspilling van middelen.
Perfectie
Het laatste principe van Lean Management draait om het benadrukken van voortdurende verbetering. Als bedrijf moet je constant blijven kijken naar manieren om je proces te verbeteren en zo te streven naar perfectie. Geen proces is ooit echt klaar wat betreft de Lean filosofie. Er is altijd ruimte voor verbetering en verdere optimalisatie. In de praktijk kunnen dagelijkse besprekingen bijdragen aan identificeren en uiteindelijk implementeren van verbetermogelijkheden.
Het daadwerkelijk werken volgens deze principes kan echter – zeker in het begin – niet eenvoudig zijn. Daarom kun je gebruikmaken van Lean consultancy om je hierbij te ondersteunen. Zo kun je zo succesvol mogelijk de principes van Lean Management implementeren in je bedrijfsvoering en je processen écht verbeteren en optimaliseren, terwijl je verspilling minimaliseert.