Steeds meer bedrijven kiezen voor een VPN

Cybersecurity wordt een steeds belangrijker punt voor bedrijven. Logisch ook, want je zit er niet op te wachten dat je data op straat komt te liggen of je digitaal wordt gegijzeld met de bekende ransomware. Het is dus ook niet zo gek dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om gebruik te maken van een VPN, ook wel een Virtual Private Network genoemd.


Di 14 Mei 2024

De reden dat ze dit doen, is om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan hackers. Uiteraard kan dit altijd gebeuren, maar met het gebruik van een VPN is de kans wel een stuk kleiner, weten we uit ervaring. Het is dus als werkgever belangrijk je werknemers en ook jezelf hiertegen te beschermen. Wat we namelijk vaak zien, is dat een, wat op het eerste oog onschuldig mailtje lijkt, kan zorgen voor enorme problemen. Hoe dit in de praktijk werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN leggen we je allemaal uit.

 

Verbinding is versleuteld

Als we kijken waarom veel bedrijven kiezen voor een VPN, dan is dit omdat de gegevens van het bedrijf dan via een externe server verstuurd worden en daardoor extra versleutelt zijn. Waar je in de normale situatie de gegevens rechtstreeks van de provider naar de pc stuurt, is dit bij een VPN niet zo. Het grote voordeel hiervan is, dat mensen die kwaad willen, dus hackers, geen toegang hebben en nog belangrijker, ook niet weten welk IP adres en dus locatie bij deze informatie hoort. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een hacker het probeert, maar kies je voor een VPN, dan is het bijna onmogelijk dat ze dit weten te koppelen en dus kwaad kunnen doen. Want de kans bestaat dat een hacker uitkomt bij een server in Amerika, terwijl je gewoon in Nederland zit. Je snap nu natuurlijk wel dat dit zorgt voor een extra stuk veiligheid.

 

Ook handig voor thuiswerkers

We zien dat thuiswerken redelijk de norm is geworden. Uiteraard kiest het ene bedrijf voor een flexibele variant van thuiswerken, waar je bij het andere bedrijf bijvoorbeeld standaard twee dagen per week thuis werkt. Welke regels er ook gelden, een thuiskantoor is en blijft nodig. Omdat de beveiliging op het werk natuurlijk anders is geregeld dan thuis, is het aan te raden om thuis gebruik te maken van een VPN. De kosten voor een VPN zijn in sommige gevallen gratis en anders maar een paar euro per maand. Tegenwoordig is het vergelijken van VPN aanbieders online zo geregeld en kun jij veilig thuis aan het werk. Want ook wanneer je op de beveiligde omgeving van je werk zit, wat vaak via de cloud is geregeld, kan het zijn dat kwaadwillenden toegang krijgen tot jouw netwerk en dus uiteindelijk ook bij je cloud werkplek en dus bestanden kunnen.

 

Maak er ook privé gebruik van

Een VPN is echt niet alleen handig voor bedrijven. Sterker nog, juist voor mensen die veel via het internet doen als het gaat om privé zaken is het aan te raden. Je staat er namelijk niet altijd bij stil, maar wist je dat het gebruik van een openbaar netwerk op bijvoorbeeld stations absoluut niet veilig is? Toch zien we dat ontzettend veel mensen even snel hun banksaldo checken of andere dingen doen waarbij je liever niet hebt dat anderen mee kunnen kijken. Maak je nu privé ook gebruik van een VPN, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken en kun je ook op een openbaar wifi netwerk inloggen bij je bank.

< Alle nieuwsberichten