De kostbare gevolgen van stroomuitval
Wanneer de stroom uitvalt, ervaren bedrijven vrijwel onmiddellijk een stop in hun bedrijfsactiviteiten. Machines vallen stil, computers gaan uit, de verlichting stopt en soms komt zelfs de communicatie tot stilstand. Voor productiebedrijven betekent een onderbreking in de stroomvoorziening dat de gehele productielijn stagneert, wat direct resulteert in verlies van productiecapaciteit en inkomsten. Zelfs een korte onderbreking kan leiden tot uren werk om de processen weer op gang te brengen of de zakelijke informatie te herstellen. Voor bedrijven in de dienstensector betekent dit dat klanten niet geholpen kunnen worden, wat leidt tot frustratie. Met name bij bedrijven die sterk afhankelijk zijn van IT-infrastructuur, zoals callcenters, datacenters en e-commercebedrijven, kan een stroomstoring reputatieschade veroorzaken.
Daarnaast zijn er ook de onzichtbare kosten die komen kijken bij stroomuitval. Denk hierbij aan arbeidskosten: werknemers kunnen niet verder, maar de lonen lopen door. De kosten van beschadigde apparatuur of verloren data kunnen eveneens aanzienlijk zijn. Bedrijven die afhankelijk zijn van koeling, zoals voedingsmiddelenproducenten en farmaceutische bedrijven, lopen bovendien het risico dat hun voorraden beschadigd raken. Er kunnen ook contractuele gevolgen zijn, met bijvoorbeeld schadeclaims. En zo kunnen de kosten natuurlijk hoog oplopen. Er bestaan compensatieregelingen, maar de vergoedingen zijn laag.
Noodoplossingen: generatoren en accucontainers
Er zijn technische oplossingen beschikbaar die bedrijven helpen om de gevolgen van stroomuitval te beperken. Noodgeneratoren vormen het bekendste voorbeeld. Ze worden automatisch ingeschakeld zodra een stroomstoring wordt gedetecteerd, waardoor essentiële apparatuur blijft draaien en de bedrijfsactiviteiten niet volledig tot stilstand komen.
Een accucontainer is dan weer een batterijopslagsysteem dat bedrijven in staat stelt om de (opgewekte) energie tijdelijk op te slaan en beschikbaar te hebben tijdens een stroomonderbreking. Een accucontainer kan een bedrijf de tijd geven die het nodig heeft om productieprocessen veilig stop te zetten of kan worden ingezet voor het overbruggen van kortere storingen zonder dat er verlies van data of productie optreedt. Meer informatie hierover vind je op de website van Energy Storage XXL (esxxl.com). Energy Storage XXL is een expert in accucontainers voor ondernemers.
Noodplan is noodzakelijk
Het is duidelijk dat stroomuitval meer is dan alleen een ongemak. Het is een van de bedrijfsrisico's waar elk bedrijf rekening mee dient te houden. Dat kan door in contracten voorwaarden op te nemen die bescherming bieden tegen dergelijke onvoorzienbare feiten, ook wel een overmachtsclausule of een force majeure clause genoemd. Daarnaast is een noodplan geen overbodige luxe. Een goed opgesteld noodplan voorziet in procedures die bedrijven in staat stellen om snel te reageren wanneer de stroom uitvalt, zodat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. Dit is zeker in de IT-sector noodzakelijk, waar bijvoorbeeld een UPS-systeem slechts geringe tijd de stroomvoorziening overneemt.
In een noodplan wordt allereerst vastgesteld welke activiteiten van essentieel belang zijn en welke middelen minimaal nodig zijn om die activiteiten tijdens een stroomstoring voort te zetten. Denk bijvoorbeeld aan IT-systemen, productielijnen of essentiële administratieve processen. Hierbij kan worden bepaald welke verbruikers worden uitgeschakeld en welke op de noodstroomvoorziening worden gezet. Een ander belangrijk onderdeel van een noodplan is het opstellen van duidelijke instructies voor medewerkers. Wanneer een stroomstoring optreedt, is het namelijk belangrijk dat alle medewerkers weten wat van hen wordt verwacht. Dit zorgt voor een soepele afhandeling van de situatie en maakt een snelle hervatting van de bedrijfsactiviteiten mogelijk.