Wat doen als je geen werk kan vinden?

Hoewel er een krapte is op de arbeidsmarkt, betekent dat niet altijd dat iedereen automatisch ook een baan heeft. Er zijn nog veel mensen werkeloos die geen baan kunnen vinden, specifiek voor het terrein waarop zij een expertise hebben.


Wo 18 Jan 2023

Zeker mensen van een wat oudere leeftijd hebben niet meer de fut om zich te laten omscholen naar andere sectoren en een eenzaam bestaan in de WW lijkt de enige oplossing. 

 Wellicht wil je toch weer aan de slag? Dan hebben we hier een aantal tips op een rijtje gezet om toch weer aan het werk te komen.

Idee #1: Denk buiten de doos (outside the box)

Het is belangrijk om te denken buiten de gegeven kaders. Je zult niet altijd de perfecte baan voor jezelf vinden. Heb jij bijvoorbeeld ervaring in de logistieke sector, dan kun je ook op zoek naar agrarische vacatures ook als het lijkt alsof je daar helemaal niet past. De werkelijkheid is natuurlijk anders: zowel marketing, financiële kennis maar ook logistiek en research, zijn erg gewild in veel sectoren. Laat je dus niet afschrikken door een vacature waar je misschien niet altijd alles begrijpt, je kunt er vaak makkelijk ingroeien en mensen hebben wat aan jouw expertise.

Idee #2: Kijk over de grenzen

Het is natuurlijk belangrijk om verder te kijken dan je neus langs is. Heb je niets te verliezen? Ga dan eens solliciteren over de grens in het buitenland. Het is een goede optie om jezelf uit het slop te trekken en weer aan het werk te gaan. Het geeft je ook nog meer levenservaring wat jou kan helpen om een baan te vinden in Nederland als je dat weer zoekt. Er is altijd wel een recruitment bureau te vinden die jou de beste internationale vacatures kunnen voorschotelen in allerlei interessante sectoren. Wellicht zit er voor jou ook wat tussen!

Idee #3: Volg cursussen en wordt slim

Een belangrijke voorwaarde voor het vinden van een baan is parate kennis en vaardigheden die ‘up to date’ zijn. Het is daarom geen slecht plan om een cursus te gaan volgen over onderwerpen waar je niet zo heel veel van afweet, maar die wel belangrijk kunnen zijn voor jouw expertise. Zo kun je jouw cv, ook op een oudere leeftijd, wat mooier maken en is de kans dat je een baan kunt vinden waar ze ook blij met je zijn groter.

Idee #4: De laatste hoop: uitzendbureaus

Als het vinden van een baan maar niet wil vlotten, dan is het misschien een idee om je curriculum vitae eens op te sturen naar verschillende uitzendbureaus. Deze kantoren helpen jou met het vinden van een baan en zullen jouw cv proberen te koppelen aan de juiste vacatures. Ook hier geldt dat een tijdje werken via een uitzendbureau een goede bijdrage is voor de cv. Elke vorm van ervaring en expertise is mooi meegenomen.

Conclusie

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om de hoop niet op te geven. Jij kunt wat! Dat heb je zeker in je leven al bewezen. Ga gewoon verder met zoeken en vanzelf komt de mooie vacature op jouw pad!  

 

< Alle nieuwsberichten