Zakelijke hypotheek aanvragen? Drie tips

Is jouw bedrijf de laatste jaren flink gegroeid? Dan ben je het huidige pand mogelijk wel ontgroeid. Om ervoor te zorgen dat de groei niet stagneert, is een verhuizing aan te raden. Een nieuw bedrijfspand brengt alleen wel de nodige kosten met zich mee.


Do 29 Apr 2021

Veel ondernemers beschikken niet over voldoende eigen vermogen om de aankoop van een nieuwe bedrijfspand te financieren. Gelukkig hoeft dit ook niet. Een zakelijke hypotheek kan jou namelijk helpen om het benodigde bedrag voor het pand bijeen te krijgen. Om jou op weg te helpen, zetten we hier drie tips voor het aanvragen van een zakelijke hypotheek op een rijtje.

1. Bepaal een geschikte looptijd
Een hypotheek moet je binnen een bepaalde looptijd terugbetalen. Bij een bedrijfshypotheek is dit niet anders. De minimale looptijd van een zakelijke hypotheek is vaak 5 jaar. Als je veel geld leent, is dit een betrekkelijk korte tijd om alles af te lossen. Gelukkig kun je bij een zakelijke hypotheek ook voor een looptijd van 10 of 20 jaar kiezen. Dit geldt overigens alleen als je het geld gebruik om een nieuwe bedrijfspand aan te kopen. Heb je een bedrijfshypotheek nodig om jouw huidige pand te verbouwen? Dan dien je het geleende geld vaak binnen 10 jaar terug te betalen.

Menig ondernemer denkt dat een lange looptijd interessant is voor een zakelijke hypotheek. Hier valt wat voor te zeggen, want jouw maandlasten vallen lager uit bij een langere looptijd. Onderaan de streep is een bedrijfshypotheek met een lange looptijd vaak duurder. Naast aflossing krijg je immers ook te maken met rente. Hoe langer de looptijd is, des te langer je rente betaalt. De totale kosten van een zakelijke hypotheek vallen hierdoor vaak hoger uit.

2. Hoeveel rente ga je betalen?
Je lost een zakelijke hypotheek af door iedere maand een bedrag te betalen. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. Deze rente maakt het voor een geldverstrekker interessant om jou geld te lenen. Zij verdienen op deze manier immers aan het uitlenen van geld. Uiteraard ben je benieuwd hoeveel rente je betaalt voor een zakelijke hypotheek. Helaas kunnen we dit niet op voorhand zeggen. Het rentepercentage ligt het ene moment namelijk hoger dan het andere moment.

Uiteraard wil je voorkomen dat je meer rente betaalt dan nodig. Daarom raden wij je aan om zakelijke hypotheken van verschillende geldverstrekkers goed met elkaar te vergelijken. Niet iedere partij hanteert namelijk dezelfde rente. Door zakelijke hypotheken met elkaar te vergelijken, slaag je erin een hypotheek te vinden met een aantrekkelijke rente. Zoek je nog een bedrijfshypotheek met een scherpe rente? Klik hier en dien direct jouw aanvraag in.

3. Vul aan met eigen vermogen
Is jouw bedrijf gehuisvest in een relatief groot pand, maar is deze inmiddels te klein geworden? Dan zoek je mogelijk een nog groter pand. Aan zo’n groot pand hangt vaak een fors prijskaartje. Je kunt de aankoop waarschijnlijk niet volledig met eigen geld financieren, maar mogelijk wel voor een gedeelte. Als die mogelijkheid er is, is dit zeker het overwegen waard. Waarom? Omdat je in dat geval een lagere zakelijke hypotheek af kunt sluiten.

Gevolg van een lagere lening is dat jouw maandelijkse lasten ook lager uitvallen. Aanvullen met eigen vermogen kan dus zeker interessant zijn. Gebruik overigens niet al jouw eigen vermogen voor de aankoop van een nieuwe pand. Waarom niet? Omdat je ook geld achter de hand moet houden om in te springen op verandering in de markt.

< Alle nieuwsberichten