Van Antwerpen Elektrotechniek: We staan er nog steeds

Het 40-jarig jubileum komt eraan. Niks borrel, maar een geweldige kookworkshop. ‘Eten en netwerken gaan uitstekend samen’, zegt Karin van Antwerpen (47). ‘Speciaal voor goede relaties wil ik origineel uitpakken.’ En terecht. Veertig jaar Van Antwerpen Elektrotechniek is een mijlpaal op zich.


Uitgave: Sept-Okt 2016
Thema’s: Elektrotechniek

Apetrots is ze, de vrouw die als kind al elektricien wilde worden, maar dit van haar vader niet mocht. Niet alleen omdat hij het maar niks vond, maar ook omdat hij het niet zag zitten dat zijn dochter op een school vol jongens zou zitten. ‘Hij dacht dat ik meer in mijn mars had en stimuleerde me om verder te leren.’ Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Voor Karin, die opgroeide in het bedrijf van haar vader, was de wereld van techniek en alles eromheen bekend terrein. Elke dag geniet ze van het feit dat ze als vrouw tussen zoveel mannenhaar mannetje staat. ‘Ook leuk op vakantie als mensen me vragen: ‘Wat doe je?’ Wat dénk je dat ik doe, zeg ik dan. De meeste denken dat ik voor de klas sta. Als ik ze vertel dat ik een elektrotechnisch bedrijf run met een team van medewerkers, valt hun mond open. Dan ben ik best trots.’

Verbroedering
Maar nog trotser is ze op het feit dat haar bedrijf dit jaar alweer veertig jaar bestaat. Speciaal voor deze gelegenheid brak ze haar hersens op zoek naar een leuke activiteit, anders dan anders. Iets meer dan een borrel en een nootje. En ze is er uit. ‘Hoe leuk is het om je relaties uit te nodigen voor een kookworkshop?’, reageert de eigenaar van het elektrotechnisch bedrijf uit Berkel-Enschot met vijftien man personeel. Ze is zich hierbij bewust van het feit dat je tegenwoordig met iets aansprekends moet komen om drukbezette ondernemers voor je event te winnen. ‘Eten ontspant, verbroedert’, gaat ze verder. ‘Mensen waar je normaal weinig contact mee hebt, en dit geldt niet alleen voor mij maar ook voor mijn klanten, leer je kennen op een manier die niet alleen zakelijk is. Namelijk met keukenschort achter het fornuis. Leuk om zo actief bezig te zijn en tegelijkertijd te netwerken.’ Vorige mijlpalen van het bedrijf werden uiteraard ook gevierd. Met het 25-jarig jubileum ging de hele club naar de Efteling. Met het 30-jarig jubileum was het borrelen geblazen en de 35 jaar werden gevierd met een feestelijke winterborrel op de zaak. Dit keer komen de smaakpapillen aan de beurt en vliegen de potten en pannen je om de oren.

Bedankje
Als ik haar vraag wat ze nou werkelijk viert in oktober, is ze even stil en denkt ze na. ‘Ik vier mijn trots’, is haar antwoord. ‘Ik heb dit bedrijf zien groeien. Mijn vader begon klein, maar wist het mooi uit te bouwen. Toen de digitale wereld kwam en de techniek mede daardoor enorm ging veranderen, ben ik erin gesprongen. Ook ben ik trots op het feit dat we er de afgelopen jaren goed doorheen zijn gekomen. Je zag andere bedrijven omvallen, mede door de nasleep van de crisis. Maar wij staan er nog steeds en de zaken gaan goed.’ Behalve het vieren van het 40-jarig bestaan van Van Antwerpen Elektrotechniek zal het feest ook een bedankje zijn richting trouwe klanten die Karin allemaal persoonlijk kent. Dat past ook bij de onderneming: kleinschalig, korte lijnen en persoonlijk. Op het kantoor zie je geen grote pc-schermen voor een overzicht; informatie wordt direct met elkaar uitgewisseld. Van haar klanten weet Karin precies of die liever ‘s ochtends om acht uur gebeld willen worden of juist aan het eind van de dag. ‘Ik weet wie ik aan de lijn heb en dat geldt ook voor mijn medewerkers’, aldus Karin. ‘Of de klant nou uit Den Haag of ons dorp komt doet er niet toe. Je doet er al jaren zaken mee en je houdt rekening met hem of haar.’ 

Ferrari
Dit tekent ook haar manier van service bieden in al haar contacten. Ze is geen verkoopster die haar waar moet slijten. ‘Dat wil ik ook helemaal niet, iets verkopen’, zegt ze met klem. ‘Als ik bij een klant ben die me om zonnepanelen vraagt, stel ik voor om eerst te kijken naar het energieverbruik en hoe we dat omlaag kunnen brengen. Een klant die met 100 kilometer op de snelweg ook tevreden is, zit immers niet op een Ferrari te wachten. Ik ben daar makkelijk in. Ik denk liever met hem mee en verkoop in eerste instantie advies. Als je het kleine niet eert, ben je het grote niet weert. Klanten helpen is mijn drive, niets meer en niets minder.’ Dit is precies de reden waarom het bedrijf dat zich richt op zowel grote als kleine projecten, van bedrijfshal, winkelpand en woonhuis tot aan stopcontact, al jarenlang kan bouwen op duurzame relaties. En wie het in z’n hoofd haalt een uitstapje te maken naar een concurrent, komt volgens Karin vanzelf weer terug. Alweer iets om trots op te zijn.

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's