Ontdek circulair textiel bij 013Circles in Tilburg

Wist je dat we in Nederland samen jaarlijks zo’n 235 miljoen kilo textiel weggooien? Tilburg wil als innovatieve textielstad daar iets aan veranderen. Met de lancering van de tijdelijke interactieve pop-up store 013Circles laten bedrijven uit de regio aan het publiek zien hoe ál het oude textiel op vele innovatieve manieren hergebruikt kan worden.

013circles

Wat gebeurt er met textiel uit de textielbak? Hoe kun je kleding langer gebruiken? Kun je textiel upcyclen tot kunst of hippe kleding? Hoe voelen gerecyclede vezels? En wat kun je eigenlijk allemaal van textiel maken? Tilburg is van oudsher een textielstad en in en om de stad is nog steeds veel bedrijvigheid rondom textiel. De textielsector is wereldwijd echter één van de meest vervuilende sectoren. Voor de gemeente Tilburg een goede reden om juist daarom met de verduurzaming van deze sector aan de slag te gaan. Tilburg gaat voor circulair textiel.

Van 4 tot en met 27 oktober opent de tijdelijke winkel 013Circles aan de Nieuwlandstraat 21 in Tilburg haar deuren. 013Circles is een interactieve winkel (met een atelier, winkel en tentoonstellingsgedeelte) waar je op een aantrekkelijke manier kunt kennismaken met circulair textiel. Een winkel met een sterk programma voor consumenten en professionals op het gebied van circulair textiel. Er zijn veel innovatieve ideeën samengebracht en de hele maand oktober kun je inspiratie opdoen met films, lezingen, modeshows, workshops, shops en kledingruilactiviteiten. Hiermee krijgen bedrijven en organisaties uit de regio een platform en wordt het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker om circulair te consumeren.

Duurzame doelen
Verschillende doelen wil de organisatie van 013Circles bereiken. Tilburgers, met uitstraling naar Brabant en de rest van Nederland gaan bewuster om met de aanschaf, gebruik en hergebruik van textiel. Er vindt een start plaats van een samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheden op het gebied van circulair textiel. Op termijn is er 5 procent minder textiel bij het restafval in Tilburg (er wordt nu jaarlijks 8 kilo per inwoner onnodig weggegooid bij het restafval). 013Circles is tevens een pilot voor een permanent centrum rondom circulair textiel.

Initiatief
013Circles is een initiatief van Havep, ROC Tilburg, Stichting MOED, Midpoint Brabant, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Tilburg, Tante Pollewop, La Poubelle, Schijvens, Tarkett, Vernooy Textile Recyclers en Prins Heerlijk. Via het platform 013Circles proberen ze met alle partijen in Tilburg/regio Midden-Brabant de verbinding te verstevigen tussen circulaire economie, textiel, fashion, design, innovatie en ondernemerschap.

Datum
Van 4 tot en met 27 oktober

Programma
Bekijk het programma hier.