Op 18 en 19 april brengt de Noorse stichting: de Forandringsfabrikken (Veranderingsfabriek) een bezoek aan Nederland om ons meer te vertellen over hun werkwijze en gerealiseerde impact.
De Veranderingsfabriek zet zich in voor het verbeteren van de voorzieningen voor jongeren met ervaringen in onder meer de jeugdzorg, de ggz, het justitiële systeem, het onderwijs en iedereen die hen helpt. Jongeren helpen begint bij ervaringskennis, maar hoe zorg je er vervolgens voor dat dit het (jeugd)zorgsysteem - en andere voorzieningen voor jongeren in de verzorgingsstaat - duurzaam verbeterd? Hoe bewegen we als hulpverlener, onderzoeker of burger binnen dit systeem vanuit individuele ervaringen met de verzorgingsstaat naar institutionele verandering van de verzorgingsstaat?
Ervaringsverhalen
In het inmiddels 15-jarig bestaan van de Veranderingsfabriek is een methodologische aanpak ontwikkeld die tot de dag van vandaag van grote invloed is op de ontwikkeling van Noorse wetten en beleidskaders. Zo bevat bijvoorbeeld de Noorse Child Welfare Law veel van de aanbevelingen die zijn verleend door de Veranderingsfabriek. Samen met jonge onderzoekers voeren ze verschillende onderzoeken uit naar ervaringen van jongeren in alle regio’s van Noorwegen; jongeren die meestal onbereikbaar zijn voor academische onderzoekers of enquêtes. Zo hebben 100 jongeren recentelijk hun ervaringen gedeeld over ‘HALT’-gesprekken, verhoren en strafoplegging, maar zijn ook eerder ruim 700 kinderen gevraagd over hun ervaringen met de kinderopvang. Meer informatie over de veranderingsfabriek lees je in de link.
Interactieve workshops
Tijdens het tweedaagse bezoek aan Avans Hogeschool vindt er een kennisdeling plaats over de werkwijze van de Veranderingsfabriek. Aan de hand van interactieve workshops wordt gesproken met (zorg)professionals, welzijnswerkers, beleidmakers, docenten en studenten over het dichten van de kloof die jongeren ervaren in de samenleving. De Noorse delegatie bestaat uit Marit Sanner (oprichter) en een team van collega’s en jongeren met ervaringskennis. Gezamenlijk brengen zij een bezoek aan Avans locaties Tilburg, Breda en Den Bosch.
Het evenement is toegankelijk voor iedereen die werkt aan het verbeteren van de zorg voor jongeren.
Aanmelden is noodzakelijk en kan tot en met 17 april.
Programma
18 april bij Living Lab in Tilburg
18 april bij Avans Hogeschool in Breda
19 april bij Avans Hogeschool in Den Bosch