‘Grondstoffen optimaal benutten is bij Agristo geen mooie bijzaak, maar bittere noodzaak’, aldus Rogier Berben, plantmanager van Agristo in Tilburg. In een wereld waarin verspilling steeds minder geaccepteerd wordt, laat het frietbedrijf zien dat reststromen juist waardevol kunnen zijn. Zo gaat restzetmeel naar de cosmetica-industrie, krijgen poederresten een tweede leven in Pringles en wordt spoelwater – via een slimme samenwerking met onder andere FUJIFILM Europe en Coca-Cola – opnieuw ingezet. Agristo maakt van bijproducten volwaardige schakels in het productieproces.
Toch zit de grootste uitdaging niet in techniek, maar in het niet kunnen geven van garanties. ‘Je wilt je reststromen – zoals water of warmte – best delen met anderen, zolang je er zelf voldoende van hebt. Maar je kunt geen garanties geven dat je altijd kunt leveren’, vertelt Rogier, die eerder als plantmanager bij DSM alle voor- en nadelen van maximaal hergebruik van grondstoffen van dichtbij meemaakte. Wat deel je wél, wat houd je in eigen hand? En hoe zorg je dat je flexibel blijft in een netwerk van afhankelijkheden? Tijdens deze BOB Academy op 23 september in Tilburg legt Rogier uit hoe Agristo deze afwegingen maakt en hoe je als producent het onderste uit de kan haalt – zonder jezelf klem te zetten. Dat smaakt naar meer!
Over Agristo
Agristo is een Belgisch familiebedrijf dat sinds 1986 is uitgegroeid tot een toonaangevende producent van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten. Met vestigingen in België, Nederland en India levert het bedrijf aan klanten in meer dan 144 landen. In 2023 behaalde Agristo een omzet van 1,27 miljard euro, mede door een voortdurende focus op innovatie en duurzame groei. Jaarlijks verwerkt het bedrijf bijna 900.000 ton aardappelen tot frieten, kroketten en andere specialiteiten. Met een nieuwe fabriek in Frankrijk in aanbouw en een geplande capaciteitsuitbreiding van 50% tegen 2030 blijft Agristo investeren in de toekomst.
Over de BOB Academy
Bij Agristo in Tilburg produceren bijna 300 medewerkers 40.000 kilo friet per uur. Samen met de andere vestigingen in Nederland en België was dat vorig jaar goed voor 900.000 ton. Het bedrijf, actief in onder meer Noord-Amerika, Frankrijk en India, beslaat inmiddels 5% van de wereldwijde frietmarkt en heeft de ambitie dat aandeel te verdubbelen. Waar vroeger de gekookte aardappel op tafel stond, kiezen steeds meer mensen wereldwijd voor diepvriesproducten – en daar speelt Agristo scherp en smaakvol op in.
Voor wie?
Ondernemers en directeuren van bedrijven met meer dan 10 medewerkers uit de maakindustrie, logistiek, productie, hightech, bouw en techniek (niet-zakelijke dienstverlening). Neem ook vooral een introducé mee die aan deze voorwaarden voldoet. Alleen maar leuk!
Let op: vanwege het exclusieve karakter van de BOB Academy hanteren we een maximaal aantal van 40 deelnemers. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
Verhinderd?
Laat het ons weten! Stuur een mail naar office@regio-business.nl of bel even naar 013-4631446.
Wilco Schouten
Advanced Mechanical Engineers
Roland Roolvink
Sunware
Susanne de Beus
Yonder
Bas Reijnen
Bilfinger
Paul van Rijen
Anera Export
Iwan P Molenaar
EMtech Industrial Repairs bv
Harm Kiewit
EnergieAnders
Rob Smulders
LearningWaves
Mark Baelemans
Oliver IT
Suzanne Evers-Kweens
Evers & Evers Glas