BCS organiseert workshop Preventiemedewerker in Den Bosch

BCS HRM en Salarisadministratie organiseert een workshop preventiemedewerker in Den Bosch. Deze interactieve workshop geeft kennis en inzicht in de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de preventiemedewerker en is bestemd voor zowel beginnende als ervaren preventiemedewerkers.

BCS

Een goede aanpak voor gezond en veilig werken is belangrijk voor je medewerkers. Hiervoor kun je verschillende maatregelen treffen. Eén daarvan is (de wettelijke verplichting tot) het aanstellen van een preventiemedewerker. Een preventiemedewerker ondersteunt de werkgever bij de zorg voor de dagelijkse veiligheid en gezondheid. Hij/zij heeft kennis van de arbeidsrisico’s van de organisatie en van de te nemen preventieve maatregelen.

De volgende onderwerpen worden tijdens de workshop behandeld:
- Arbowetgeving: je krijgt eerst inzage in de doelstelling van de Arbowet. Wat zijn de uitgangspunten en hoe is deze opgebouwd? Wat kun je met een Arbocatalogus en wat zijn de huidige ontwikkelingen?
- Veranderingen in de Arbowet: je leert waarom de positie van de preventiemedewerker versterkt is. En wat is de rol van de bedrijfsarts? Wat zijn rechten van medewerkers? Hoe is het geregeld met handhaving en toezicht vanuit Inspectie SZW? Heeft u het basiscontract op orde?
- Organiseren van preventietaken: je krijgt handvaten hoe jij je rol als preventiemedewerker het beste vorm kunt geven.
- Werkgevers- en werknemersverplichtingen: wat zijn de verplichtingen voor werkgevers? En welke voor werknemers?
- Aansprakelijkheid: hoe is het met de aansprakelijkheid geregeld?
- Partijen in Arboland: wat is er allemaal mogelijk binnen het speelveld van Arbo. Wat is zinvol en wat niet?
- De preventiemedewerker als adviseur: wat zijn belemmeringen en/of valkuilen? Je krijgt inzicht in adviesvaardigheden en je leert ook hoe je van jouw rol een succes maakt!
- Arbozorgsysteem: de 5 W’s.
- RI&E en plan van aanpak: wat is de Intentieverklaring en/of beleidsverklaring? Je leert hoe je mogelijke risico’s aan de hand van enkele RI&E-instrumenten in kaart kunt brengen. En hoe stel je een plan van aanpak op? Wat is risico ranking? En hoe evalueer je de RI&E?
- Waar haal ik mijn informatie?

Datum en tijd
Dinsdag 25 juni van 09.00 tot 16.00 uur

Programma
09.00 uur Inloop en ontvangst met koffie.
09.30 uur Introductie
09.45 uur Arbowetgeving; Veranderingen in de Arbowet 2017.
11.15 uur Pauze
11.30 uur Organiseren van preventietaken; Werkgevers- en werknemersverplichtingen.
12.45 uur Lunch
13.15 uur Aansprakelijkheid; Partijen in Arboland.
14.30 uur Pauze
14.45 uur De preventiemedewerker als adviseur; Arbozorgsysteem: de 5 W’s. RI&E en plan van aanpak; Waar haal ik mijn informatie?
16.00 uur Afsluiting met mogelijkheid tot napraten met de spreker en te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje

Kosten
Wegens het 40-jarig bestaan van BCS kun je deze workshop volgen met 40 procent korting. Je betaalt geen 400 euro, maar slechts 240 euro per persoon.

Locatie
BCS HRM & Salarisadministratie
Het Zuiderkruis 29
5215 MV ’s-Hertogenbosch

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van BCS.