Cofely Zuid: Verduurzaam en bespaar

Duurzaam ondernemerschap is rendabel. Zo kunnen bedrijven die investeren in energy efficiency veel kosten besparen, doordat het resulteert in een lager energieverbruik en een efficiënte inzet van bedrijfsmiddelen. Cofely Zuid ondersteunt veel Brabantse ondernemingen bij het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Van sportcomplex Stappegoor in Tilburg tot het Máxima Medisch Centrum locatie Veldhoven.


Uitgave: Dec 2010-Jan 2011
Thema’s: Duurzaam ondernemen Technologie

Cofely Nederland is met ruim 7.000 medewerkers de grootste technische dienstverlener van Nederland. “Of het nu gaat om een ziekenhuis, energievoorziening voor een stadsgebied, een kantoorpand of de farmaceutische industrie: in technisch opzicht kunnen we alles. Maar Cofely zet een stap verder: wij lopen ook voorop met de ontwikkeling van duurzame technologie”, vertelt commercieel directeur Rob van Gils van Cofely Zuid. Een goed voorbeeld is het gebouw in Oisterwijk waar hij kantoor houdt. “Toen wij dit pand vijftien jaar geleden bouwden, waren wij onze tijd ver vooruit. Wij waren één van de eersten die energie bespaarden door warmte-koudeopslag”, vertelt Van Gils. “Via een put vangen we regenwater op dat wordt gebruikt om toiletten mee door te spoelen. Eén grote zonnecollector zorgt voor de energievoorziening van diverse installaties. De temperatuur in het pand is voortdurend 21°C. Dankzij dit systeem, een goede isolatie en door gebruik te maken van de warmte die mensen en computers afgeven, is het gebouw bijna energieneutraal”.

Operatie Nachtwacht
Duurzaam ondernemen tegen minimale kosten, zonder verlies van functionaliteit. Dat is, kort samengevat, energy efficiency: één van de belangrijkste activiteiten van Cofely. Zo realiseert Cofely door de inzet van efficiënte en milieubewuste oplossingen energiebesparingen tot maar liefst zestig procent en zorgt ze voor een forse beperking van de CO2-uitstoot. “Als onderdeel van GDF SUEZ hebben we een wereldwijd opererend moederbedrijf achter ons staan dat zich volledig focust op energie- en milieuoplossingen voor particulieren, overhedenen het bedrijfsleven”, aldus Van Gils. Een voorbeeld van zo’n oplossing is ‘Operatie Nachtwacht’, een project van Cofely Energy Solutions. “Hiermee scannen we dag en nacht het energieverbruik in een gebouw. Dit levert vaak verrassende inzichten en besparingen op. Zo blijkt soms tijdens controles dat compressor, toiletverlichting en verwarming de hele nacht aanstaan. Wij maken vervolgens inzichtelijk hoe organisaties op dit energieverbruik kunnen besparen. Zo wordt maatschappelijk ondernemen rendabel.” 

Lange termijn
Cofely staat klanten ook op andere terreinen terzijde. Zoals op het gebied van Human Comfort, dat synoniem is aan een aangenaam leef- en werkklimaat. Van Gils: “Door zaken als de juiste verlichting, airco, luchtvochtigheid, warmte, koeling en beveiliging op elkaar af te stemmen, creëren we een veilige en comfortabele werkplek.”

Asset
Efficiency staat voor de ontwikkeling van technische installaties die ook op de lange termijn renderen. “Om het maximale uit installaties te halen, optimaliseert Cofely de prestaties, functionaliteit, levensduur en beschikbaarheid ervan. Zo geven we bedrijven statiegeld op armaturen en garanderen we dat we lampen na twintig jaar terugnemen. Zo kunnen we toezien op een gecontroleerde inzameling van afgeschreven materialen. Dankzij deze gegarandeerde restwaarde is de investering bovendien een stuk lager.”

< Alle thema's