Midden-Brabant Poort: Een complementair bedrijvenpark

Bedrijvenpark Midden-Brabant Poort in Gilze is volop in ontwikkeling. Mededirecteur Hendrik Roozen: “Het eerste gebouw staat er en de bouw van acht panden start binnenkort. Er is plaats voor 40 tot 50 bedrijven.” De kaalheid van het terrein aan de A58 is bedrieglijk, want onder de grond ligt een complete infrastructuur. Wegen, verlichting en groen volgen de komende maanden.


Uitgave: Dec 2010-Jan 2011
Thema’s: Bedrijfshuisvesting Bedrijvenpark

Midden-Brabant Poort wordt ontwikkeld in een publiek-private samenwerking van de gemeente Gilze-Rijen en Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling uit Haghorst. Mededirecteur Fiona Conrads vertelt: “Op de punt van het terrein komt een zichtlocatie van 25 meter hoogte, Landmark genaamd.”

Samenwerken
Het park staat open voor verschillende branches, kleinschalige detailhandel is echter uitgesloten. De directie streeft naar een complementair bedrijvenpark waar ondernemers samenwerken en elkaar aanvullen. Roozen: “Het intergemeentelijke overleg tussen Tilburg, Gilze-Rijen en Waalwijk maakt zich er hard voor om bedrijven in de luchtvaarttechniek naar de regio te halen. We proberen een bedrijf binnen te halen dat flightsimulatie biedt. Militairen van vliegbasis Gilze-Rijen kunnen hier gaan trainen en het sluit aan op de opleiding Luchtvaarttechniek aan het ROC in Tilburg.” Conrads: “We streven naar een cluster voor vliegtuigonderhoud. Het Landmark zou daar een mooie locatie voor zijn.” Ook kunnen bedrijven in de regio die te groot worden voor hun huidige locatie zich op Midden-Brabant Poort vestigen.

Duurzaam
Dit industrieterrein is wat betreft faciliteiten uniek in Nederland. Roozen: “De distributie van stroom, water en gas gebeurt in eigen beheer. Doordat we warmte-koudeopslag toepassen en een warmtekrachtkoppelingsinstallatie hebben, zijn de energiekosten zeer laag. Ondernemers moeten hierin investeren, maar de terugverdientijd is zes jaar. Aansluiten op het reguliere netwerk en later overstappen, kan ook.” Het beheer ligt bij de vereniging waarin de eigenaren op het terrein georganiseerd zijn. Als 50% van het terrein vergeven is, bepalen de bedrijven de exacte invulling van het parkmanagement. Het bedrijvenpark heeft ook een ecologische verbindingszone; er zijn paddenpoelen, een overloopgebied en enkele plassen.

CrimiNee!
Midden-Brabant Poort wil zich aansluiten bij CrimiNee! Roozen: “Dit bestaat uit drie schillen; de Rijkspolitie die camera’s heeft staan langs (snel)wegen en parkeerplaatsen langs de routes naar dit terrein, de particuliere bewaking op het terrein en ten derde de bewaking van ieder pand afzonderlijk. Dankzij CrimiNee! is het risico op inbraak en dus ook de verzekeringspremie laag.”

< Alle thema's