Ondernemen met Visie: Stef van der Steen

Op een toplocatie langs de A58 liet Stef van der Steen een bedrijfspand bouwen dat efficiëntie en esthetiek uitstraalt, medewerkers inspireert en klanten enthousiasmeert. Gedreven vertelt hij over bouwen met visie en de valkuilen onderweg.


Uitgave: Dec 2010-Jan 2011
Thema’s: Bedrijfshuisvesting Gebouwen Automatisering Ondernemen met visie

‘T58 for the happy few’ staat voor hoogwaardige kwaliteit geboden aan een selecte groep ondernemers te midden van water en groen. Met Tradepark 58 zet de gemeente Tilburg hoog in en zij hanteert dan ook strikte criteria omtrent wie er mag bouwen en hoe dat moet gebeuren. Zo komen uitsluitend innoverende bedrijven met een duidelijke toegevoegde waarde (getoetst door de Universiteit van Tilburg) in aanmerking. Perfection Automatiseringen past dus perfect in het plaatje. 

Nul of veertien? 
“Zo’n tien jaar geleden besloten we naar een ander onderkomen uit te kijken want  voor groei barstte Perfection Automatiseringen bijna uit het toenmalige pand. De vraag was of het een bestaand dan wel een nieuw pand moest worden. Enerzijds horen wij immers, gezien de aard van ons bedrijf, eerder thuis in een kantoorpand. Anderzijds hebben wij een beperkte goederenstroom en hebben we dus een magazijn nodig; dan is het niet erg handig als je medewerkers ergens op de veertiende etage zitten. De bedrijfspanden op industrieterreinen hebben dan weer als nadeel dat de magazijnoppervlakte te groot is voor onze behoefte. En met een kantoorvilla betaal je een erg hoge prijs voor relatief weinig werkruimte. Een nieuw pand bouwen was dus de enige optie.”

Do’s & Don’ts
“Op dat moment begon het T58-project te leven en dat bood ons de mogelijkheid een relatief kleine bouwkavel te kopen in een schitterende omgeving te midden van ‘schone’ industrie. Het eerste dat moest gebeuren was een gedegen plan van aanpak opstellen want dat is van essentieel belang voor het vlotte verloop van het bouwproces. Door al je eisen en wensen vast te leggen, kom je niet voor onaangename, tijdrovende en dure verrassingen te staan. Je moet je gebouw werkelijk van A tot Z kunnen beschrijven voordat je naar de architect stapt: de beoogde uitstraling, flexplekken, het meubilair, de toegankelijkheid, groenvoorziening, interne en externe transportstromen, elektra, koeling en lichtplan (en dit geldt zeker als je domotica in je gebouw wilt opnemen). Bespreek met je medewerkers hoe zij hun werkomgeving zien. Houd ook rekening met groei; bouw met het oog op morgen. Laat je niet verleiden tot wilde ideeën maar maak het pand marktcourant zodat het niet onlosmakelijk met je bedrijfs-activiteiten verbonden is, maar ook voor andere bedrijfstakken interessant kan zijn. Ga op zoek naar partners: een architect, financierder(s) en een bouwmanagementbedrijf dat bemiddelt tussen jou en alle betrokkenen. En stap vooral niet in de valkuil om af te wijken van het bouwbestek; bedenk dat besparingen aan het begin van het traject voor bijkomende kosten achteraf zorgen. Ook dát weet ik uit ervaring”, lacht Stef.

Koken voor klanten
Stef wist zeker dat zijn bedrijfspand een open, uitnodigende keuken annex bar moest hebben; hij wilde immers na productpresentaties zijn klanten kunnen trakteren op een zelfbereid hapje en drankje. Deelnemers die zich aanmelden voor de verschillende informatiesessies kunnen genieten van sushi en sashimi (meer info zie www.perfection.nl). Alles wordt door hobbykok Stef of door een cateraar ter plekke verzorgd. Dat klanten niet alleen enthousiast zijn over de mogelijkheden van het nieuwe pand maar ook over dit culinaire initiatief is niet verwonderlijk. “Niet alleen onze klanten zijn tevreden maar ook onze medewerkers zijn lovend over de prettige, gezonde werkomgeving en het prachtige uitzicht. En voor mij persoonlijk vormt dit pand een mooie pensioenvoorziening. Kortom, iedereen is gelukkig met onze overstap naar T58”, besluit Stef.

< Alle thema's