Van Boekel: Sparren met ondernemers

Van Boekel accountants en adviseurs is niet alleen gevestigd in een karakteristiek, historisch pand. Ook het bedrijf zelf kent een geschiedenis die al 64 jaar terug gaat. De bedrijfsvoering is echter van nu: modern en betrokken. Kenmerkend is het persoonlijke contact met de klant en de proactieve houding. “Bij veranderde wet- of regelgeving die relevant is voor de klant, ontvangt deze gelijk een mailtje.”


Uitgave: Dec 2010-Jan 2011
Thema’s: Accountancy Adviesbureau Belastingadvies

“Het persoonlijke contact met de klant trekt mij aan. Het is leuk om met een ondernemer rond de tafel te zitten en te sparren over zijn bedrijf. Je bent als accountant een vertrouwenspersoon. Je deelt het financiële lief en leed van de ondernemer. Zaken die de ondernemer soms thuis niet eens kan bespreken.” Aan het woord is Frank Jacobs, vennoot van Van Boekel accountants en adviseurs. Net als de drie medevennoten is Frank Jacobs geboren en getogen in Tilburg. Ook de klantenkring van het accountantskantoor, dat zo’n 60 medewerkers heeft, is voor 70 procent afkomstig uit de regio Tilburg. De overige 30 procent komt uit Brabant en Zeeland en de rest van Nederland. “Dat ik uit Tilburg kom, zie ik als een groot voordeel. Ik ben vaak bekend met de achtergrond van mijn cliënten. Bovendien ken ik in deze regio heel veel bedrijven, zodat ik weet wie de concurrenten en de zakenpartners zijn. Ik kan me zo een goede voorstelling maken bij de bedrijfsvoering.” In zijn vrije tijd komt Jacobs zijn klanten ook vaak tegen. In de stad, bij de voetbalvereniging van zijn zoon of op de tribune bij Willem II. “Natuurlijk, netwerken hoort bij het vak. Het is nuttig, maar ik vind het ook leuk. Ik vind het prettig om mijn klanten ook privé te leren kennen. Zo kan ik hen nog beter adviseren. Houdt een persoon van zekerheid, of is het juist een gokker in het ondernemerschap? Met die kennis kan ik hem op de juiste manier adviseren en sturen.”

Dienstverlening
Van Boekel accountants en adviseurs bedient vooral het midden- en kleinbedrijf. Voor deze klanten levert het accountantskantoor het volledige pakket aan diensten, zoals de loonadministratie, belastingadvies, jaarrekening, financiële planning, investeringsvraagstukken en zaken rond opvolging en vermogens-opbouw. Van Boekel is in het bezit van de WTA vergunning en kan daardoor ook wettelijke accountantscontroles uitvoeren. Zelf heeft Jacobs voornamelijk het MKB en familiebedrijven in zijn portefeuille. Jacobs:“We passen onze dienstverlening graag aan de klant aan: waar en wanneer het hem of haar uitkomt. Als het nodig  is, kunnen we rustig van gedachten wisselen op ons kantoor, maar als de ondernemer liever op de zaak blijft, komen we naar hem toe.”

pag 33 Boekel pand
Proactief
Van Boekel adviseert soms ook ongevraagd. “We zijn proactief in onze dienst-verlening”, aldus de Tilburgse accountant. “Dat betekent dat we ook op eigen initiatief de klant adviseren. Een voorbeeld? Toen onlangs bekend werd dat het BTW-tarief op arbeid bij verbouwingen zou worden verlaagd naar 6 procent, hebben we dat bericht zo snel mogelijk rond gestuurd naar onze klanten in de bouw. Zodat ze daar rekening mee kunnen houden bij het uitbrengen van een offerte. Misschien dat die BTW-verlaging iemand net over de streep kan trekken om een verbouwing wel uit te laten voeren. Verder informeren wij onze relaties op gezette tijden met nieuwsbrieven, zowel op papier als digitaal.” Ook bij standaard werkzaamheden zoals de verloning denkt Van Boekel mee. Wanneer de mutaties in de loonadministratie een maand sterk afwijken, worden ze nog eens extra nagekeken. Jacobs: “Stel dat is opgegeven dat een werknemer in een maand 400 overuren heeft gemaakt. Als dat anders nooit voor komt, nemen we wel even contact op om te controleren of het er niet 40 hadden moeten zijn. Verder geven we natuurlijk advies bij het in dienst treden van een nieuwe werknemer: heb je daar en daar wel aan gedacht? Regeren is vooruitzien.” Jammer genoeg gaat ook de economische crisis niet aan de Tilburgse ondernemers voorbij. Jacobs merkt dat niet alleen bij zijn eigen kantoor, maar ook bij zijn klanten. “De ondernemers hebben het moeilijk”, vertelt hij. “Ze zijn minder bezig met uitbreiding en groei. We zitten niet om tafel om te berekenen hoeveel meer omzet een ondernemer kan realiseren als hij wil investeren in een nieuwe machine. In plaats daarvan adviseren we als een bedrijf moet inkrimpen of de kosten moet beperken.”

Achterban
Sommige ondernemingen redden het niet. Zoiets gaat ook een accountant niet in de koude kleren zitten, erkent Frank Jacobs. “Dat voel je persoonlijk. Het gaat niet alleen om de ondernemer en zijn bedrijf, maar achter die ondernemer zie ik ook de achterban, zijn vrouw en kinderen. Bij een faillissement denk je daar zeker nog een tijd over na.” Toch zijn het juist die persoonlijke betrokkenheid en de mens achter de cijfers die het vak voor hem zo de moeite waard maken. “Ik zelf heb minder affiniteit met wettelijke controles als accountant, maar mijn collega’s vullen dit graag en goed in.” Jacobs weigert overigens om mee te gaan in het al te negatieve denken over de crisis. “Ik ben er van overtuigd dat we er snel weer bovenop kunnen komen, als we er maar vol voor gaan. Maar dat is mijn persoonlijke overtuiging. Jammer genoeg heb ik er zelf geen invloed op.”

< Alle thema's