Elceco: Internationaal zakendoen zonder zorgen

“Een prachtig betaalmiddel mits alles goed gebeurt”, zegt Marloes Wittebroek, eigenaar van Elceco, over de ‘Letter of Credit’. Maar wat is een LC? Wanneer wordt deze betaalmethode ingezet? En wat is de rol van Elceco?


Uitgave: Jan-Feb 2011
Thema’s: Administratie Letter of Credit Financieel advies

Menig ondernemer droomt van een internationaal afzetgebied maar de exportdroom gaat vaak gepaard met een uitvoerig administratief proces. De geringste fout kan bovendien grote gevolgen hebben. Gelukkig is Elceco er om de exporteur te ‘ontzorgen’.

Tweeledige garantie
“Enerzijds heb je de importeur die zeker wil zijn van zijn goederen, anderzijds de exporteur die zeker wil zijn van zijn geld. De ‘Letter of Credit’ (LC) garandeert beide partijen dat de transactie conform de afspraken verloopt. Elceco zorgt voor de snelle en correcte afhandeling van het administratieve proces. Voor alle duidelijkheid: met de verwerking van de geldstroom hebben wij niets te maken. Doorgaans neemt de importeur het initiatief voor een LC. Hij neemt contact op met zijn bank, die vervolgens de bank van de exporteur benadert met het verzoek een aantal documenten aan te leveren. Vooral bij export naar het Midden-Oosten, Verre- Oosten, Afrika en Oost-Europa wordt gebruikgemaakt van een Letter of Credit oftewel Documentair Krediet. In de huidige conjunctuur maken bedrijven inderdaad sneller gebruik van deze betaalmethode”, beaamt Marloes de vraag.

Van a tot Z
“De vereiste documenten tijdig en correct bij de bank neerleggen, is een tijdrovende bezigheid voor de exporterende ondernemer. Om nog maar te zwijgen van het risico op fouten, want het is echt puntkomma- werk. De ondernemer ontlast zichzelf door dit proces – van A tot Z – aan ons uit te besteden. Vanaf het screenen van de LC tot het indienen van de vereiste documenten (facturen, vervoersdocumenten, inspectiecertifi caten, kwaliteitscertifi caten, verklaringen van de ambassade) bij de betreffende bank. Wij fungeren als zijn intermediair bij contacten met banken, ambassades, Kamers van Koophandel, vervoerders enz. Uiteraard maakt proactief handelen deel uit van onze dienstverlening. Als een termijn volgens ons niet haalbaar is (omdat een document bijvoorbeeld naar de ambassade moet), signaleren wij dit tijdig zodat de exporteur wijzigingen in de LC kan aanvragen. Een LC is immers allesbehalve een voldongen feit. Exporteurs weten dit niet altijd maar wij zijn er om hun belangen te behartigen”, besluit
Marloes Wittebroek enthousiast.

< Alle thema's