P & D Care: Wegwijs in Brabant

Een ondernemer die investeert in een kenniswerker uit het buitenland is erbij gebaat dat zijn hoogopgeleide kracht zo snel mogelijk aan de slag kan. Zonder zorgen om vergunningen, verzekering, huisvesting of het welzijn van partner of gezin in de nieuwe omgeving. P&D Care ontzorgt zowel bedrijf als kenniswerker.


Uitgave: Jan-Feb 2011
Thema’s: Consultancy Expat

“Een bedrijf dat een kenniswerker uit het buitenland haalt, gaat een bepaalde investering aan. Laat je hem bij aankomst aan zijn lot over, dan bestaat de kans dat hij voortijdig vertrekt. Hoe belangrijk het ook is om iemand naar Nederland te halen, het is nog veel belangrijker dat hij en zijn gezin hier tevreden verblijven”, zegt Anouk Pörtzgen, directeur van P&D Care. behoefte P&D Care werd in 2005 opgericht vanuit een behoefte bij de Universiteit van Tilburg, die het aantal internationale kenniswerkers zag groeien, het belang van de komst van deze groep inzag en dit proces wilde professionaliseren. P&D Care ontwikkelde samen met de UvT een concept waarbij zowel de kenniswerker als het bedrijf volledig ontzorgd worden.

Vestigingsklimaat
P&D Care denkt en praat ook mee over internationalisering van de regio en ondersteunt en voert initiatieven uit die leiden tot een beter vestigingsklimaat voor expats. Tevens adviseert P&D overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Inmiddels behoren ook bijvoorbeeld Bosch Transmission Technology, Fabory Industries, Vanderlande Industries en MOL Logistics tot de klantenkring. Ook bij MKB bedrijven groeit de vraag naar internationale kenniswerkers. Voor een optimale begeleiding van de expat en zijn of haar gezin in de eerste maanden is vaak geen afdoende kennis of tijd beschikbaar. Hier springt P&D Care in.

Tijdrovend
In de eerste maanden ligt de prioriteit bij het vinden van goede huisvesting en het regelen van de verblijfs- en werkvergunning. Een tijdrovend karwei. “Een dossier
kost ons al gauw 40 e-mailtjes naar de IND, Buitenlandse zaken en ambassades”, schetst Anouk. Een warm welkom is echter net zo belangrijk als het regelen van formaliteiten. “We halen de kenniswerker op van het vliegveld, zorgen voor een bloemetje op tafel en een volle koelkast. Voor een hoogzwangere vrouw regelden we vlak voor aankomst alle noodzakelijke medische zorg. Ze werd zelfs begeleid naar de eerste afspraak bij de gynaecoloog.” Pörtzgen lacht:” Alleen haar begeleiden bij de bevalling, dat ging zelfs ons iets te ver.”

< Alle thema's