Robert Benninga: Hoe krijg ik wat ik verdien?

Robert benninga is één van Europa’s topsprekers op het gebied van leiderschap, high performance en persoonlijke ontwikkeling. Hij gaf zeventien jaar leiding aan succesvolle bedrijven als Hyatt Hotels usa, aHOLD, De bijenkorf, WE international en askO/ METRO. In 1991 richtte hij Mindpower International op. Vanuit Mindpower begeleidt Robert - samen met zijn team - projecten om vanuit een duidelijke resultaateis mensen en organisaties hun potentieel optimaal te laten benutten. Robert sprak voor zo’n 1.500 corporate, Mkb en individuele opdrachtgevers meer dan 300.000 mensen toe in 51 landen.


Uitgave: Jan-Feb 2011
Thema’s: Adviesbureau Consultancy Communicatie

In gesprek met Robert Benninga valt het direct op hoe hij zijn uitgebreide ervaring - opgedaan als manager, leider, ondernemer, consultant en coach - met enorme energie en passie inzet. Hij geeft een menukaart én biedt de recepten aan om het enorme potentieel dat in ons zit er ook écht uit te halen. Op 16 februari kunnen we tijdens de BOB Masterclass uitgebreid gaan proeven van al dit moois en goeds dat ‘werkt als de brandweer’. Benninga benadrukt: “Het feit dat dit krachtige materiaal voor mij en vele 10.000den werkt is nog geen bewijs dat het ook voor jou werkt: de enige manier om daar achter te komen is een paar uurtjes in jezelf te investeren en dit te ervaren.”

Zeven lessen
“Ik geef je graag zeven belangrijke lessen die voor mij enorm succesvol zijn. Stuk voor stuk komen ze terug in ‘De Vijf Pilaren voor WereldKlasse Succes’; het fundament van De HiT Experience™, welke ik op 16 februari met jullie lezers ga delen. Nu wil ik jullie alvast kennis laten maken met mijn zeven suggesties voor succes. Bij elk principe past een ‘i’-woord: Inhoud, Inspiratie, Interactie, Intentie of Impact. Al deze ‘i’-woorden zijn instrumenten die tot grote impact leiden, als je ze goed gebruikt tenminste.”

1. Give amples
“Laat mensen je product of dienst regelmatig heel toegankelijk (gratis) en vooral ook uitgebreid ervaren (inhoud). Als je verwacht dat mensen wel weten en begrijpen wat jij in de markt zet, dan zit je er haast zeker volledig naast. Laat proeven! In het Engels heet dat zo mooi: ‘do not give samples… give amples’. Een mooi woordgrapje om je uit te nodigen na te denken over hoe je je (potentiële) klanten overvloedig kunt laten kennismaken met jou en je aanbod. Daardoor schep je een band van vertrouwen en is de kans dat er een succesvolle relatie ontstaat veel groter.”

2. Vragen stellen
“Doe niet zo interessant, wees écht geïnteresseerd (interactie & intentie). Mensen zijn niet op zoek naar jouw verhalen, ze willen weten of jij de oplossing voor hun problemen in huis hebt. Ze willen dat graag met jou afstemmen, als jij hen tenminste de juiste en goede vragen stelt. En dat is makkelijk gezegd! De kunst van het vragen stellen is slechts weinigen gegeven. Daar zijn twee primaire redenen voor. Ten eerste: op school leerden we lezen, schrijven, luisteren en een verhaal houden. Stond het vak ‘Goede vragen stellen’ een paar uur per week op jouw rooster? En ten tweede: als je dan al vragen stelde, werd je dat dan in grote dank afgenomen?”

3. ‘naar toe’
“Denk, werk en leef steeds ergens ‘naar toe’ in plaats van ‘weg van’. Wat je aandacht geeft groeit dus geef je doelen en dromen water in plaats van het onkruid in je hoofd (intentie & inhoud). Leef je vanuit ‘emotioneel willen’ of vanuit ‘rationeel moeten’? Dat maakt een enorm verschil. Werk je naar oplossingen toe, of denk en handel je vanuit problemen? Een wereld van verschil qua energie, creativiteit en resultaten.”

4. focus en rust
“Leef volgens de Kunst van Ontspannen Concentratie: focus en diepe rust tegelijkertijd geeft WereldKlasse resultaten (inspiratie). Dit lijkt een paradox, maar is het juist niet. Het gaat om twee complementaire zaken die elkaar aanvullen en opvullen. Of, als je het niet optimaal doet, waar juist de balans tussen ‘muntjes’ en ‘mensen’ verloren gaat en de resultaten verslechteren. De keuze is aan jou. Je ontvangt wat je geeft!”

5. ABC spirit
“Werk en leef met de ABC Spirit (interactie & intentie). Concreet actie nemen
dankzij Aantrekkelijkheid, Bezieling en Commitment, wat je in een opwaartse spiraal brengt. Helaas zie je veel vaker het ABC Virus, wat staat voor Aandacht vragen, als je die niet krijgt, Beschuldigen, en als je dan je zin nóg niet krijgt: Claimen. Helaas een gegarandeerd recept voor een neerwaartse spiraal, wat komt door een negatieve, ‘weg van’-focus.”

6. EGO
“Stop je EGO in de ijskast en ontwikkel je sterke persoonlijkheid (intentie en impact). Mensen met een ego staan op hun strepen, vinden status interessant en scheppen geen warme band welke een ‘gunfactor’ tot gevolg heeft. Het gaat om je persoonlijke statuur en niet om je status. EGO wordt ook wel als acroniem gebruikt: Edging God Out, oftewel: je denkt dat jij het centrum van het universum bent en dat alles om jou draait. Nou, daar kom je dan nog wel achter. Neem constant afstand van jezelf; reflecteer en observeer waar je mee bezig
bent. Neem je job serieus en jezelf heel
wat minder!”

7. Loslaten
“Durf veel meer los te laten. De waardering, controle en veiligheid die je zoekt komen juist dan met minder moeite (inspiratie & impact). Makkelijk gezegd allemaal, denk je? Ik laat je het graag tijdens de BOB Masterclass op 16 februari ervaren. Dan gaan we er samen mee aan de slag!”

Tips & tools
Ga naar www.mindpower.nl/25succesvragen
en krijg tips & tools voor jouw succes.

< Alle thema's