SNS Bank: Ondernemer, vergeet jezelf niet!

“Het is allemaal jullie schuld!” Regelmatig hoort Joost van Zutven een dergelijke opmerking voorbij komen. De vermogensadviseur van SNS Bank heeft daar alle begrip voor. “Maar ik wil wel dat mensen, wanneer ze bij mij de deur uitlopen, weten wat er sinds de bankencrisis allemaal verbeterd is.”


Uitgave: Jan-Feb 2012
Thema’s: Banken Financieel advies

“Sinds eind 2008 is het wantrouwen richting banken onverminderd groot”, stelt Joost van Zutven. Hij wordt er nog wekelijks mee geconfronteerd, maar begrijpt heel goed waar de argwaan vandaan komt. “Mensen voelen zich simpelweg belazerd. Ik zit zelf al tien jaar in het vak en toch had ook ik een aantal van die beruchte woekerpolissen, kun je nagaan.” Joost gaat de frustratie waar veel cliënten mee rondlopen, dan ook niet uit de weg. “Ik ga met ze om tafel zitten, luister naar hun verhaal en toon begrip voor de situatie. Om vervolgens nauwkeurig uiteen te zetten hoe ze er op dit moment voor staan en ze een uitgebreid advies op maat te geven.”

Trends
Door de crisis merkt Joost dat veel klanten nu kiezen voor zekerheid: sparen wint het overduidelijk van beleggen. “Omdat het dan in elk geval niet minder kan worden”, aldus Joost. “Toch kunnen er inmiddels ook voor beleggingen garanties gegeven worden”, vertelt hij. En er zijn meer verbeteringen. Zo zal er in 2013 een provisieverbod ingevoerd worden. SNS Bank loopt alvast op dat verbod vooruit: “Onze hypotheekadviseurs werken nu al op basis van een vaste vergoeding en de vermogensadviseurs gaan dat in 2012 ook doen. Wel zo duidelijk en transparant”, aldus Joost.

Analyse
Volgens Joost is ‘inzicht’ het sleutelwoord van een financieel advies. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen wanneer één van de inkomens thuis wegvalt? En welke nettobedragen horen er precies bij een pensioen? SNS Bank werkt met een programma dat zulke vragen betrouwbaar kan beantwoorden. Wat Joost opmerkelijk vindt, is de houding van veel ondernemers. “Vaak hebben zij het voor hun werknemers prima geregeld, maar vergeten ze zichzelf: ze hebben geen flauw benul van hun financiële privésituatie.” In een tijd waarin zoveel verandert, is dat eigenlijk onverantwoord. Zijn advies: “Laat elke drie à vier jaar een financiële analyse maken, dan kom je niet voor verrassingen te staan.”

< Alle thema's