Column Ard Smulders: ‘Staan’ is het nieuwe zitten

Onlangs las ik in het NRC het artikel ‘Een zittend leven duurt niet lang’. Hierin is te lezen hoe slecht de hele dag zitten voor ons is. Er zijn inmiddels wetenschappelijke bewijzen van onderzoeken in Australië en Noorwegen die aangeven dat er verbanden zijn tussen zittijd en sterfte.


Uitgave: Jan-Feb 2014
Thema’s: ICT Werkplek

Een mens is immers niet gemaakt om te zitten. natuurlijk sport ik wel en maak stevige ritjes met mijn sportfi ets maar wanneer je een dag in je eigen leven nagaat dan krijg je een indruk hoeveel je werkelijk zit. je staat op en gaat zitten ontbijten. Daarna je auto in zittend naar je werk, vervolgens zit je daar vaak een hele dag aan je bureau. Om weer zittend in de auto richting huis te gaan, dan zittend eten en daarna zitten op de bank voordat je weer gaat slapen.


Was het al slim om een duurdere arbo goedgekeurde stoel te kopen om je rug te sparen, nu bestaan er ook andere opties om het passief zitten tot het verleden te laten horen fabrikanten spelen daar handig op in. Zo heb ik zelfs al een bureau met fiets, genaamd de Oxidesk, bij mij binnen staan. Maar dat zal niet iedereen meteen aanspreken. In de toekomst verwacht ik erg veel van de zit/sta werkplekken. je moet je voorstellen dat daar een arbo goedgekeurde hoge bureaustoel bij staat welke je het ene uur wel gebruikt terwijl je het volgende uur je werk staand doet achter datzelfde bureau. Dat afwisselen helpt dus echt en staan wordt gezien als licht actief bewegen.


Ga eens na wat dit je allemaal op kan leveren? Minder rugklachten, fittere productievere medewerkers, minder ziekteverzuim, meer werkplezier en ook nog een langer leven. Ik zou zeggen: sta op en doe er iets aan, voor het te laat is. Hoeveel zit u op een dag, zit er ook ‘beweging’ in u? Mail of bel me gerust.

Ard Smulders | Directeur HaVL Kantoor & ICT

< Alle thema's