Column Marion Neggers: Hoe succesvol wil je zijn?


Uitgave: Jan-Feb 2015
Thema’s: Coachen Coachingstrajecten Ondernemen Column

Het is alweer 2015 en je bent het jaar misschien begonnen met goede voornemens. Wellicht zijn er zelfs al een aantal gesneuveld. Fascinerend dat we dat blijven doen. We nemen onszelf dingen voor, maar we ondernemen niet altijd actie. 

Herkenbaar? ‘Ik moet eigenlijk die klant nog bellen maar…’, ‘Ik heb een goed plan voor een nieuw product maar…’. Uitstelgedrag. Om ons geweten te sussen bedenken we een excuus en blijven we lekker in onze eigen comfortzone. Hierdoor blijven veel mooie ondernemersplannen op de plank liggen. Eeuwig zonde. Op zo’n moment moet er iemand opstaan en roepen: ‘Waarom maak je het niet af?’ Dan wordt het lastig om dingen uit te stellen. Je komt niet zomaar weg met een excuus. Je gaat ervoor en succes is een logisch gevolg. 

Zo gaat het in goed lopende teams. Mensen coachen elkaar. Maar wat als je de directeur van het bedrijf bent? Misschien spreekt niemand jou op deze manier direct aan. Er is altijd een hiërarchische verhouding en jij als directeur beslist uiteindelijk over het salaris. Dan wordt het lastiger. Natuurlijk spar je met je managementteam, maar je kunt niet vrij al je zorgen delen. Dat kan ontrust geven in het bedrijf. Je kunt het thuis aan de keukentafel delen, maar daar zitten je partner en kinderen ook niet altijd op te wachten. 

Als topsporter is het geen probleem. Je zoekt een coach die het beste in jou naar boven haalt. Daar kijkt niemand raar van op. In het bedrijfsleven is dat soms anders. Ik zal nooit de opmerking van de directie vergeten toen ik vroeg om een coach: ‘Hoezo, kun je het niet dan?’. Deze coach daagde mij uit en liet mij mijn talenten verder ontwikkelen, waardoor succes het gevolg was. Het zal niemand verbazen dat een half jaar later het complete managementteam een coach had. Succes geef je immers door. De eerste stap op weg naar succes is de moeilijkste: het erkennen dat het beter kan. Als die erkenning er niet is ontstaat geen noodzaak om op zoek te gaan naar alternatieven. Dat is in de tegenwoordige markt geen optie. Als je gaat voor echt succes zet dan die coach aan de zijlijn. Breng het beste in jezelf naar boven.

< Alle thema's