Dat er veel kracht in mijn digitale netwerk zit ontdekte ik zelf toen ik recent te horen kreeg dat de verhuurder van mijn kantoor ermee gaat stoppen. Ik plaatste mijn zoekvraag naar kantoorruimte op LinkedIn. Binnen één dag was mijn agenda gevuld met afspraken om nieuwe werkplekken te bezichtigen. Bovendien leverden deze afspraken ook diverse inspirerende face-to-face-gesprekken op die weer nieuwe samenwerkingskansen voor de toekomst bieden.
Zo’n goed resultaat bereik je niet als je updates bestaan uit commerciële berichten gericht op verkoop. Net als bij netwerken in het echte leven geldt ook online: je moet eerst geven en in een relatie investeren, voordat je iets kunt vragen. Van dit geven maken veel LinkedIn-ers zich te makkelijk af. De gemiddelde update op mijn startpagina is een link naar een online artikel waarbij ik mijzelf afvraag waarom de ander wil dat ik dat lees.
Ik beken: ook ik maakte me hier lang schuldig aan. Tot ik ontdekte dat juist mijn eigen verhaal en content inspirerend werkt voor anderen. Het resultaat? Meer contactverzoeken,
naamsbekendheid en positieve reacties. Het gebruiken van LinkedIn werd leuker voor mezelf, maar vooral ook voor mijn connecties.
De mogelijkheden om voor anderen van meerwaarde te zijn op LinkedIn zijn uitgebreid. Wijs mensen op interessante bijdrages, vacatures en opdrachten, deel aanbevelingen uit, onderschrijf de vaardigheden van een ander of deel jouw ervaringen. Publiceer blogs en als je dan toch links post, geef dan aan waarom dit interessant is om te lezen. Je zult zien dat de activiteit in jouw netwerk omhoog schiet.
LinkedIn is een ware B2B-goudmijn als je er goed gebruik van maakt. Maar bedenk wel eerst: welke waarde ga jij toevoegen aan het netwerk van jouw connecties?
Joost van Puijenbroek
Social Media Kompas