Column Jeroen Schellekens: Zo simpel ligt het niet


Uitgave: Jan-Feb 2021
Thema’s: Bedrijfsrisico Financiële risico's Financieringsplan

Onderneem je vanuit een eenmanszaak of vof dan ben je als ondernemer met je privévermogen aansprakelijk. Onderneem je vanuit een besloten vennootschap (bv) dan ben je als directeur niet aansprakelijk met je privévermogen… toch?

Eerlijke ondernemer
Zo simpel ligt het niet! Ondernemers die werken vanuit een bv denken nogal makkelijk dat je (in privé) alleen aansprakelijk gesteld kunt worden wanneer je er echt een zootje van maakt. Jij als eerlijke ondernemer houdt je daar natuurlijk verre van, dus jou kan niets gebeuren. Ondanks deze gedachte wordt een bestuurder in faillissement regelmatig aansprakelijk gesteld. Hoe kan dat nou? Zijn dat dan allemaal boeven?

Zonder opzet
De denkfout zit hem in het verband tussen ‘onrechtmatigheid’ en ‘opzet’. Een ondernemer denkt dat die twee zaken onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het gevolg hiervan is dat als een ondernemer niet de opzet heeft om iets onrechtmatigs te doen, hij denkt dat het dan ook niet kan bestaan. In werkelijkheid staan beide aspecten los van elkaar: je kunt iets onrechtmatigs doen, zonder dat er opzet in het spel is. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk: als bestuurder van een auto rijd je per ongeluk tegen een ander aan. Ook zonder enige vorm van opzet bega je als bestuurder een onrechtmatige daad. Met schade tot gevolg!

Knap lastig
Zo moet je dat ook zien als bestuurder van een bv. Opzet of intentie heeft er niets mee te maken. Met het wetboek in de hand kan de curator het je toch knap lastig maken, bijvoorbeeld wanneer je activiteiten uitvoert die net buiten de doelomschrijving van de statuten vallen, je net te laat je cijfers hebt gepubliceerd, je dividend hebt uitgekeerd zonder een solide uitkeringstoets of wanneer je je allerlaatste dubbeltje in de zaak hebt gestopt zonder dat zakelijk echt helemaal goed te regelen.

Denk niet te makkelijk
Bedenk daarbij ook dat een aansprakelijkheidsstelling uiteindelijk altijd de bestuurder in privé kan treffen, ongeacht het aantal bv’s dat er tussen jou als bestuurder en de werkmaatschappij zitten! Denk daarom niet te makkelijk dat je alles voor elkaar hebt en dat jouw privévermogen is afgeschermd. Laat je goed adviseren en overweeg een aansprakelijkheidsverzekering voor de bestuurder af te sluiten.

< Alle thema's