Error loading MacroEngine script (file: AdsSky.cshtml)

Rabobank Tilburg en Omstreken: Het idee is dat ...

Bonheur Horeca Groep heeft, naast het 25-jarig jubileum van Auberge du Bonheur, nog een lustrum bereikt: sinds vijf jaar doen zij zaken met Rabobank Tilburg en omstreken, zowel op het gebied van zakelijke financiële dienstverlening als Private Banking. Andersom maakt de Rabobank regelmatig gebruik van de verschillende horecalocaties en dienstverlening van Bonheur Horeca Groep. De relatie tussen beide bedrijven staat symbool voor de filosofie van de coöperatieve bank: samen sta je sterk.


Uitgave: Juli-Aug 2011
Thema’s: Banken Financieel advies Horeca

In het karakteristieke en stijlvolle Auberge du Bonheur ontvangt Ton Gimbrère,
directeur van Bonheur Horeca Groep, de Rabobank accountmanagers Riquette
Mulders-Van Beurden (Private Banking) en Marc Leijtens (Zakelijke Relaties). Onder het genot van een goed glas wijn vertellen zij over hun unieke samenwerking. “Open en met wederzijds vertrouwen”, zo omschrijft Ton de relatie tussen beide bedrijven. Marc voegt daar aan toe: “We durven kritisch te zijn en constructieve feedback te geven op elkaars dienstverlening. Dat is juist heel leerzaam, want hierdoor kunnen we beiden beter worden.”

Lokale verbondenheid
Vijf jaar geleden maakte Bonheur Horeca Groep de overstap naar Rabobank Tilburg en omstreken. Gimbrère: “De Rabobank past bij ons, omdat zij meegroeit met onze ambities. Dankzij haar fi nanciering hebben wij projecten als Prise d’eau Golf en Broodje Jantje weten te realiseren. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat de Rabobank de lokale markt goed kent. Zeker 80 procent van onze klanten komt uit de omgeving Midden-Brabant. Dan is het bijzonder prettig dat je zaken doet met mensen die zich richten op dezelfde regio. Al vanaf het begin van de samenwerking zijn Riquette en Marc de vaste aanspreekpuntenvoor Ton. “Ik vind het prettig om met dezelfde gezichten te werken. Voor alle kleine en grote zaken kan ik direct bij hen terecht”, aldus Ton. Volgens Riquette is dit kenmerkend voor Rabobank Tilburg en omstreken: “In de kern hebben wij een constante club van mensen. De lokale verbondenheid met de regio is voor ons belangrijk.”

Broodje Jantje
Een voorbeeld van de meerwaarde van lokale kennis is Broodje Jantje. Dit legendarische Tilburgse broodje maakte een paar jaar geleden zijn comeback. Jan de Kort, de naamgever van deze befaamde hamburger, verkocht het beeldmerk en de receptuur aan de Bonheur. Op het Pieter Vreedeplein startten ze een verkooppunt. Marc: “Als je de bank eerst nog moet uitleggen wat voor een fenomeen Broodje Jantje is, dan wordt het lastig voor een ondernemer om de financiering los te krijgen. Het broodje is voor Tilburg meer dan alleen een hamburger met warme saus en dat moet je aanvoelen. Wij geloofden dat er markt voor het product was. Dat bleek te kloppen, want het broodje is nog steeds een groot succes.”

Kritiek
De wisselwerking tussen beide bedrijven is bijzonder, omdat zij elkaars klant zijn.
Maar is dat soms ook niet lastig? Gimbrère: “Neem bijvoorbeeld het Midi-dossier. Dit project is allesbehalve vloeiend verlopen. Dan speelt de bank een belangrijke rol. Zij houdt haar vinger omhoog en stelt de nodige kritische vragen. Maar dat hoort ook bij de rol van een bank. Als je maar goed met elkaar in gesprek blijft.” Andersom geeft de Rabobank ook aan wanneer ze niet tevreden is over het verloop van een relatiemarketing evenement. Leijtens: “Wij zijn er trots op om de Bonheur Horeca Groep als klant te hebben. Het is een naam die staat voor klasse, vermaak en de geneugten van het leven. Daarom maken wij graag gebruik van hun locaties en dienstverlening. Maar als er tijdens een evenement een keer iets niet goed is gegaan, dan koppelen wij dit ook terug. Zo houd je elkaar juist scherp.”

Advocaat van de duivel
Nadat Gimbrère zakelijk de overstap naar de Rabobank had gemaakt, volgde het private gedeelte snel daar achter aan. “Ik was bijzonder tevreden over de zakelijke dienstverlening en vond het een logische stap om ook mijn privé bankzaken bij de Rabobank onder te brengen”, vertelt Ton. Doordat de afdelingen Private Banking en Zakelijke Relaties nauw samenwerken, hoeft de Bonheur Horeca Groep-directeur maar één keer zijn verhaal te doen. Riquette: “Als er op zakelijk gebied iets verandert, dan krijg ik dit direct door van Marc. Wij sparren regelmatig en stemmen ons advies af op de gewijzigde situatie”. Onlangs adviseerde Riquette bij de hypotheekaanvraag van Ton. Gimbrère: “Voor mij was niet het laagste rentepercentage doorslaggevend, maar het passend advies. Er werd mij door Riquette een spiegel voorgehouden, waarbij ze de rol van advocaat van de duivel op zich nam. Ik werd door haar gewezen op de risico’s van mijn hypotheek voor later. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor mijn gezin in het geval dat mij iets mocht overkomen? Hierin kreeg ik diepgaande en eerlijke raadgeving.” De Rabobank verkoopt volgens Riquette dan ook geen producten, maar advies: “We denken graag op lange termijn. We willen er van wieg tot graf voor onze klanten zijn.” 

< Alle thema's