Breedband Tilburg: Al tien jaar onder de stad

Breedband Tilburg richt zich met name op non-profit instellingen. Vrijwel iedere instelling in de regio Tilburg is al klant, dus dit artikel heeft niet als doel reclame te maken ten einde de omzet te verhogen. ‘Ik wil dat we meer smoel, meer bekendheid krijgen’, verduidelijkt Niels van der Pluijm (39), algemeen directeur. Breedband Tilburg viert dit jaar haar 10e verjaardag, maar veel mensen kennen het bestaan van dit volwassen dark-fiber glasvezelnetwerk niet. nu speelt het meeste zich ook onder de grond af natuurlijk.


Uitgave: Juli-Aug 2013
Thema’s: Telecommunicatie Communicatie

Wanneer je de doorsnede van een kabel bekijkt, kom je tot een duizelingwekkend besef. In één glasvezelkabel zitten al 96 vezeltjes, dunner dan een haar, die elk staan voor de connectie van een bedrijf of instelling. Ze hebben de capaciteit van makkelijk 1 Gigabit. ‘Met andere woorden, voor de beeldvorming’, legt Niels uit, ‘er kunnen honderden dvd’s per seconde mee verstuurd worden. Alle telefonie van de gemeente Tilburg kan door twee vezeltjes worden ‘geregeld’.’ Je realiseert je niet dagelijks het bestaan van zo’n uitgebreid en vernuftig systeem wanneer je ’s morgens je mail checkt. ‘Niemand vraagt om een glasvezelnetwerk. Net zomin als iemand om een waterleiding vraagt. Men vraagt om water, of in dit geval om internet en telefonie’, aldus Van der Pluijm.

Non-profit
Van oorsprong is Breedband Tilburg opgericht als stichting, geïnitieerd door twaalf
Tilburgse non-profit instellingen. Voor en door instellingen zoals (semi) overheid, woningcorporaties, zorg en onderwijs, die dankzij een hechte samenwerking dit ondergrondse netwerk in 2003 in de stad verwezenlijkten. De twaalf instellingen hebben zich als aandeelhouders inmiddels georganiseerd in een BV met directeur Niels van der Pluijm als spin in het web. Er wordt nog steeds niet gewerkt vanuit een winstoogmerk. De BV bedruipt zichzelf en helpt daarmee klanten in en om Tilburg met hun connectiviteitsvraagstuk. Het kabelnetwerk is erg interessant voor bedrijven in de regio, juist omdat ze in een ring onder de stad ligt. Niels tekent het voor me uit: ‘Je moet het je voorstellen als een cirkel onder Tilburg met allerlei lussen; subringen. Wanneer iemand in de nabijheid van deze ring aangesloten wordt aan het netwerk, hoef je met zo’n lus maar een kleine afstand te overbruggen. Terwijl je, wanneer deze dienst uit bijvoorbeeld Amsterdam betrokken wordt, eerst al voor de afstand Amsterdam - Tilburg moet betalen. En afstand is geld.’ De verste subringen van het netwerk reiken tot Udenhout, Goirle en de Reeshof. En er lopen ook vezelverbindingen naar onder andere Waalwijk, Eindhoven, Dongen en Amsterdam.

Kink in de kabel
Nadat hij zijn telecombedrijf verkocht, kwam Niels in 2009 in contact met zijn voorganger Jan Nooijen, die met pensioen ging. Niels’ functie is vooral die van spil, hij stuurt het bedrijf commercieel en strategisch aan. Dat doet hij in zijn eentje. ‘Alles is uitbesteed aan specialisten. Helpdesk, storing opvolging, projectmanagement en aanleg. We werken met een vaste netwerkbeheerder.’ Inmiddels zijn er meer dan 400 aansluitingen. ‘Maar zelfs in een hoogwaardig netwerk als het onze komt wel eens een kink in de kabel. Laatst was er bijvoorbeeld een rioolboring bij de Piushaven, waarbij enorme rioolbuizen op tien meter diepte door de grond geboord werden. En er dus kabels sneuvelden. Poppodium 013 en een studentenflat van Wonen Breburg waren even zonder verbinding. Maar dat losten we binnen no time op.’

Zorginnovatie
KPN/Reggefiber is in de Reeshof gestart met de uitrol van glasvezel voor consumenten. ‘Dat biedt veel potentieel’, aldus Niels. ‘Wij gaan vooral meedenken met de mogelijkheden die dat geeft aan onderwijs en zorg. Door ICT innovatie kunnen bejaarden langer zelfstandig blijven wonen bijvoorbeeld. Vroeger had je oma een rode knop op haar telefoon om alarm te slaan in geval van nood. Nu kan een camera, aangesloten aan het netwerk en verbonden met een meldkamer, de wacht houden.’ Wat betreft onderwijs moet je vooral denken aan een medium als de videoconferentie, geïmplementeerd in het onderwijs. Niels: ‘In september organiseren wij met de ICT en zorgverleners uit de regio een zorginnovatie- evenement. Lezers van Regio Business die hierin willen participeren of anderszins interesse hebben, vraag ik contact op te nemen en de updates van onze website in de gaten te houden.’

www.breedbandtilburg.nl

< Alle thema's