Column Ard Smulders: Recht op coaching?


Uitgave: Juli-Aug 2013
Thema’s: Column Kantoorartikelen

Het nieuwe Samen Werken; dagelijks ervaar ik de mooie processen die plaatsvinden in mijn team. Mensen worden zelfstandiger, besluitvaardiger en overleggen meer om er samen uit te komen, terwijl men hier vroeger het MT voor
inschakelde. Ook het sociaal correctievermogen zie je met de week groeien; men spreekt elkaar echt aan op verantwoordelijkheden en dat is prettig.

Echter ‘alles zelf regelen’ blijkt ook wel eens veel te zijn, soms te veel. Wat ziet men niet en had toch moeten gebeuren? Waar komt het klantbelang in het gedrang? Het kan zijn dat er met betrekking tot de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zaken beter moeten worden geborgd en procedures moeten worden vastgelegd. Het bedrijfsbelang, noem het ‘de optimale klantgerichtheid’, komt anders in het gedrang. Is het eigen belang, gebrek aan inzicht of gebrek aan het vooruit kunnen kijken?

Een eenvoudig voorbeeld: iemand vraagt plenair - per mail -, of een van de collega’s specifieke taken over wil nemen in verband met een vrije dag. Dan blijkt achteraf dat het bij die vraag gebleven is, terwijl de ‘(vrije) vogel’ gevlogen is. Er blijkt plotseling niemand verantwoordelijk. Alsnog oplossen ‘in het werk’, evalueren en communiceren achteraf is dan noodzaak. Dit proces coördineren en weer even een zetje in de goede richting geven, is dan geboden. Het zien en horen van deze problemen is ook onderdeel van de groei. vooral door - coachend - vragen te stellen, ziet iedereen met gezond verstand wel in dat het anders moet en ook anders kan.

Als directie heb je natuurlijk de mogelijkheid om in te grijpen of, liever nog, om
vanuit de vraag van je medewerkers het team te sturen op het voorkomen van dergelijke situaties.

Hoe zit dat nu bij u? Wat wilt u hierover met me delen? Mail of bel me gerust. a.smulders@havl.nl

Ard Smulders | Directeur HAVL kantoor & ICT

www.havl.nl

< Alle thema's