Column Marieke van Gelder: Met aandacht niets doen


Uitgave: Juli-Aug 2018
Thema’s: Energie Column Advocatuur

Veel energie krijgen we op kantoor van het begeleiden van ondernemingen en organisaties om AVG-proof te worden. De invoering per 25 mei 2018 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming raakt ons immers allemaal en privacy is een belangrijk onderwerp. U hebt er vast over gelezen. Niets doen is in dit geval geen optie, ondanks sommige berichten in de media. Mocht u nog niet (helemaal) AVG-proof zijn: houd vol en maak er serieus werk van.

Vooruitzicht op vakantie
Waar krijgt u trouwens energie van? Van uw werk, vrienden, familie, vooruitzicht op vakantie? Energie vanuit het elektriciteitsnet of energie vanuit onszelf is in elk geval iets dat ons op de been houdt en ervoor zorgt dat we dingen doen. Kunt u zich een dag voorstellen zonder energie? Volgens mij gebeurt er dan niets meer. Zou dat erg zijn, vraag ik mezelf wel eens af.

Mezelf druk maken
Laatst had ik tussen twee afspraken tijd over en ik bevond me op een locatie waar ik niet kon werken. Een uur verplicht niets doen dus. De eerste tien minuten heb ik mezelf druk  gemaakt dat ik in dat uur hele nuttige dingen had kunnen doen voor het werk; dingen die ik nu niet kon doen. Toen dacht ik ineens terug aan mijn verblijf in het klooster bij de Benedictijnse broeders, waarover ik in een eerdere column schreef. 

Echt even stil staan
Juist hun rustmomenten benutten de Benedictijnse broeders om met aandacht niets te doen en echt even stil te staan. Ik besloot dan ook me niet meer druk te maken. Die korte periode van niets doen, gaf me een enorme energieboost. Als ik nu thuis ook eens wat vaker niets zou doen, zou dat mijzelf energie opleveren, maar ook energie besparen. Geen tv, geen computer, geen gebruik van elektrische apparaten en licht. Gewoon gezellig met een kaarsje aan met aandacht niets doen.

Ideetje
Goed voor mezelf, goed voor het milieu en als ik dat wat langer volhoud, is het nog duurzaam ook! Misschien ook een idee voor u? Probeer maar eens. Alvast een hele fijne zomer gewenst en laat me weten hoe het met aandacht niets doen voor u was. 

< Alle thema's