DATA-collectief: Zo slim als de post

Als bedrijf kun je niet zonder een correct adressenbestand. Zie je de waarde ervan, dan probeer je het up-to-date te houden. In de praktijk blijkt dat tijdrovend, kostbaar en gevoelig voor onvolkomenheden. Slimmer is om aan te haken bij één centrale database en daarmee toegang te krijgen tot actuele informatie. Zo’n database bestaat: het DATA-collectief.


Uitgave: Juli-Aug 2020
Thema’s: Dataopslag Digitalisering Distributie Direct Mail

Remco Dekker, algemeen directeur van DATA-collectief Groep: ‘Zie het als het bezorgen van post. Niemand doet dat zelf, want van de 91 cent die PostNL per brief rekent win je het nooit. Dat zou dus erg kostbaar worden. Waarom zou je dan wel zelf je eigen database bijhouden? Volgens onderzoek vinden jaarlijks 240 mutaties per 1.000 bedrijven en 380 wijzigingen per 1.000 contactpersonen plaats. Ga er maar aan staan om dat zelf na te bellen. Dat is een dure, tijdrovende onderneming. DATA- collectief doet dit voor 9 cent per contactpersoon per jaar.’

Mislukken
Wanneer je data niet up-to-date is kan dat gevolgen hebben voor je commerciële acties. Het is zelfs een van de voornaamste redenen dat mailingcampagnes mislukken. ‘Je schiet met hagel als je niet weet welke bedrijven nog in business zijn en of je je (nog) wel tot de juiste contactpersoon richt’, legt Remco uit. ‘Daarnaast verplicht artikel 5 van de AVG bedrijven om hun database met adresgegevens en contactpersonen regelmatig op juistheid te controleren.’

Lookalikes
DATA-collectief biedt de oplossing. Remco: ‘De kracht van het collectief zit in het delen. De deelnemende bedrijven en organisaties houden samen een database van 3,9 miljoen bedrijven en ruim 3,6 miljoen contactpersonen actueel. Ze geven bij elkaar opgeteld tussen de 450.000 en 550.000 mutaties per maand door.’ Deze grote database biedt veel commerciële mogelijkheden. Niet alleen werk je met actuele adressenbestanden, maar kun je ook zoeken naar ‘lookalikes’ van bedrijven die al in je bestaande doelgroepbestand zitten.

Waardevol
In het DATA-collectief zoek je eenvoudig op branche, regio of een ander criterium. ‘Slimme software zorgt voor dagelijkse updates en laat je weten wanneer een relevante contactpersoon uit dienst is. Mocht deze de deur hebben dichtgehouden, dan liggen  er  misschien  wél verkoopkansen bij de opvolger’, zegt Remco. ‘Juist die actualisatie op persoonsniveau maakt dit systeem zo  waardevol. ’Aanvullende dienstverlening levert DATA- collectief in de vorm van marktpenetratieanalyses die aan de hand van de database commerciële kansen blootleggen, en een service voor deelnemers om gratis maandelijks een nieuwsflits te verzenden naar een door hen gewenste doelgroep. 

< Alle thema's